Predstavljen projekt višenamjenske helikopterske službe

U REGIONALNOM središtu za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa u Divuljama danas je predstavljen projekt višenamjenske helikopterske službe u Hrvatskoj koju planira ustrojiti Heli kompanija, privatna tvrtka osnovana početkom ove godine.

Tom je prigodom predstavljen i helikopter francuske civilne zaštite, kojega proizvodi njemačko - francuska tvrtka Eurocopter, a kakav bi se, ako se postigne dogovor s hrvatskom Vladom, koristio u toj službi u Hrvatskoj.

Heli kompanija, kao dio Human Consult, konzultantske tvrtke iz Austrije, ustrojena je radi zadovoljavanja rastuće potrebe za uspostavljanjem efikasne zračne službe za upravljanje u kriznim situacijama, spašavanje i opću sigurnost u Hrvatskoj, kazali su vodeći ljudi te kompanije. Uz to, uspostava takve službe uvjet je i za članstvo u Europskoj uniji.

Heli kompanija kupila bi deset helikoptera, vrijednih oko 60 milijuna eura, vlastitim novcem, i bili bi razmješteni u pet baza, zemljopisno pravilno raspoređenih po Hrvatskoj, tako da u svakom trenutku mogu intervenirati u roku od 20 minuta na svojem području. Cijela bi služba bila ustrojena u suradnji s Gorskom službom spašavanja koja bi zapošljavala 28 pilota, te spasitelje i ostalo osoblje u bazama.

Osim usluga spašavanja i pružanja hitne medicinske pomoći, ponudila bi se i pomoć hrvatskoj policiji za njezine potrebe i za nadzor granice, a ako ustreba helikopteri bi mogli intervenirati u susjednim državama.

"Namjera je tvrtke postati partner hrvatskoj državi u zračnoj službi spašavanja, a helikopterska služba može pružiti i pomoć pri gašenju požara ili za prijevoz organa za transplantaciju i sl.", rekao je poslovni direktor Heli kompanije Robert Hirc.

No, iako pregovori s mjerodavnim u ministarstvima još traju, nadaju se zelenom svjetlu, tako da bi projekt mogao početi s ostvarenjem početkom iduće godine.

"Naša je prednost tehnička opremljenost i manji troškovi za hrvatsku držravu", ustvrdio je Hirc, "jer Hrvatska vojska, čiji su se helikopteri do sada koristili u spašavanju, ne raspolažu adekvatnom opremom, a i preskupo je velike letjelice koristiti za takve svrhe".

U nekim zemljama Europske unije privatne su kompanije u slične projekte uključene u velikoj mjeri, tvrdi Hirc, jer država na takav način ne mora sama ulagati u nabavku helikoptera, nego ih dobiva uz plaćanje naknade.

Helikopter EC 145, predstavljen danas u Divuljama, koriste i helikopterske službe u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Austriji i drugim zemljama, a sutra će ga pripadnici hrvatske Gorske službe spašavanja, koji su se proteklih dana uvježbavali na njemu uz pomoć stručnjaka francuske civilne zaštite, prvi put upotrijebiti u pokaznoj vježbi spašavanja iz zraka u sklopu međunardnog seminara "Dalmate Divulje 2004.".

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više