Predstavljen prvi broj tjednika "Harahvati"

Prvi broj tjednika "Harahvati" predstavljen je večeras u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, a glavni urednik Tomislav Grgo Antičić je najavio novi časopis kao tjednik za cijelu obitelj koji će sveobuhvatno pratiti i društvena i poslovna zbivanja.

Glavni urednik tjednika "Harahvati" je objasnio da ime časopisa dolazi od imena "pramajke Hrvata, božice Harahvati (Sarasvati), zaštitnice učenja, znanosti i umjetnosti".

"Vjerujem da ćemo naći svoje mjesto na medijskom tržištu jer ćemo podjednako pratiti, analizirati i komentirati politiku, gospodarstvo i kulturu za razliku od drugih časopisa koji su specijalizirani za pojedina područja", rekao je Antičić na večerašnjem predstavljanju prvog broja, koje je počelo pjesmom "Zdravo djevo, kraljice Hrvata".

Antičić je ustvrdio da u tjedniku neće ulaziti u "međustranačke čarke" nego komentirati posljedice pojedinih političkih poteza te profilirati poduzetnike, obrtnike, obiteljska i seljačka gospodarstva. Bitno mjesto imat će kultura, dodao je.

Tjednik "Harahvati" će pisati i o problematici proizašloj iz Domovinskog rata i temama vezanim za Hrvate u dijaspori, a posebnu će pažnju posvetiti Hrvatima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, rekao je Antičić.

"Hrvatski nacionalni interesi jako su nam bitni", rekao je izvršni urednik Vinko Kalinić ocijenivši da se u Hrvatskoj danas "piše senzacionalistički, a domoljubni osjećaji zagušuju".

U prvom broju tjednika "Harahvati" su objavljeni natječaji za najbolju kratku priču iz Domovinskog rata i za najbolju pjesmu o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na koje se čitatelji mogu javiti do svibnja 2006.. Priče i pjesme čitatelja će biti objavljene u časopisu, a najbolje i u posebnim zbirkama, najavio je Antičić.

Najavljeno je i predstavljanje časopisa u BiH, Njemačkoj i Kanadi.

(Hina) xbdj yjn

Pročitajte više