Predstavljen roman "Ovce od gipsa" Jurice Pavičića

Roman "Ovce od gipsa" Jurice Pavičića, po kojem je redatelj Vinko Brešan snimio film "Svjedoci", predstavljen je večeras u Zagrebu u prostorijama "Booksa".

Zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z. objavila je Pavičićev roman već u trećem izdanju - prvo i drigo izdanje objavljena su 1997. i 1998.

Radnja romana "Ovce od gipsa" događa se u Splitu, 1992. godine, u vrijeme traumatične postratne zbilje. Obiluje zamršenim i tjeskobnim događajima, a priča je romana inspirirana stvarnim događajima.

Pavičić je podsjetio da je po njegovom romanu snimljen prvi hrvatski film o hrvatskim ratnim zločinima počinjenim za vrijeme Domovinskog rata. Govoreći o uspjehu filma "Svjedoci" na Berlinskom filmskom festivalu, na kome je osvojio nagradu "Peace Film Prize" za promicanje mira u svijetu i ljudskih prava, Pavičić je rekao kako je najveći uspjeh filma što je uvršten u najbolja 22 i što je prikazan u udarnom danu Festivala.

Upitan o nesuglasicama s Brešanom zbog izmjena scenarija, Pavičić je rekao kako je do promjena došlo prvenstveno iz financijskih razloga. Rekao je da film nije sniman u Splitu, gdje je u romanu i smještena radnja, te da su njegove najveće nesuglasice sa Brešanom bile upravo zbog toga.

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu. Završio je komparativnu književnost i povijest na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojem je i magistrirao 1996. Novinar je "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista". Piše prozu, filmsku i književnu kritiku, političku esejistiku i komenatre, a uz "Ovce od gipsa" objavio je još dva romana, te monografiju i knjigu kolumni.

Večerašnjem predstavljanju romana "Ovce od gipsa" trebao je nazočiti i redatelj Vinko Brešan, no zbog privatnih razloga nije uspio doći.

Film "Svjedoci" u Zagrebu je premijerno prikazan 25. veljače, a 28. veljače na 32. Beogradskom međunarodnom filmskom festivalu.

(Hina) xsdju yjn

Pročitajte više