Predstavljen Vuletićev roman "Nadglednica djevojaka iz Moskve"

Roman "Nadglednica djevojaka iz Moskve" književnika Anđelka Vuletića predsatvljen je večeras u "Hrvatskoj kulturnoj zaklade" u Zagrebu. L

O Vuletićevu pisanju govorili su Stjepan Šešelj, Nevenka Nekić, a sam autor je govorio o odnosu matične književne politike prema hrvatskim piscima iz Bosne i Hercegovine.

Radnja Vuletićeva romana "Nadglednica djevojaka iz Moskve" zbiva se u Sarajevu a pripovjedač u 36 poglavlja obrađuje "strahotu jedne okrutne vladavine opasnoga zmaja - Udbe i njezinih partnera." Udba pomoću "eskorte" prostitutki iz sarajevskoga hotela Moskva razapinje mrežu i lovi svoje žrtve.

"Ova teška, mučna i krvava knjiga govori o poratnom vremenu kada je Hrvatska, koja se stoljećima gubila i izgubila, godine 1945. najniže pala", istaknula je profesorica Nekić i dometnula kako bi se analogija i sličnost u atmosferi mogla pronaći u romanima Georga Orwela i Mihaila Bulgakova.

Književnik Anđelko Vuletić rođen je 1933. u Trebimlju kraj Trebinja, a objavio je više romana, pripovijetki i knjiga poezije među kojima su romani "Deveto čudo na istoku" i "Dan hapšenja Vile Vukas".

(Hina) mk jn

Pročitajte više