Predstavljena izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), u sklopu predstavljanja Akademijine nakladničke djelatnosti, predstavljen je treći svezak edicije "Hrvatska i Europa Barok i prosvjetiteljstvo", elektroničko izdanje "Anuae" Adama Baltazara Krčelića te je najavljen izlazak monografije "Viktor Kovačić".

Treći svezak edicije "Hrvatska i Europa" pod nazivom "Barok i prosvjetiteljstvo" uredio je Ivan Golub, a podijeljen je na osam poglavlja koja obrađuju Hrvatsku i europski prostor, društvo, pravo, religiju, kulturu, znanost, jezik, književnost, urbanizam i arhitekturu, likovne umjetnosti i glazbu tijekom XVII. i XVIII. stoljeća.

Glavni tajnik HAZU-a akademik Andrija Kaštelan rekao je kako je Akademija od svog osnutka do danas objavila 4165 svezaka knjiga i časopisa. Istaknuo je da je tijekom godine objavljeno 106 svezaka raznih knjiga, zbornika i časopisa, a od toga 94 naslova u vlastitoj nakladi ili sunakladništvu, a 12 naslova u nakladništvu drugih izdavača, ali uz Akademijinu potporu.

U izradbi i publiciranju znanstvenog i umjetničkog rada sudjelovali su Akademijini razredi u 88 naslova, a u izdanju šest naslova Akademija je zastupljena kao krovna ustanova.

Područje društvenih znanosti zastupljeno je s 20 svezaka, matematičke, fizičke i kemijske znanosti s dva sveska, medicinske znanosti s dva sveska, filološke znanosti s pet svezaka, književnost sa 17 svezaka, likovne umjetnosti s 15 svezaka, glazbena umjetnost i muzikologija sa šest svezaka i tehničke znanosti sa 16 svezaka.

Tajnici Akademijinih razreda govorili su pojedinačno o nakladničkoj djelatnosti svojih razreda.

Tako je o djelatnosti Razreda za društvene znanosti govorio zamjenik tajnika Tomislav Raukar, Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Sibe Mardešić, Razreda medicinskih znanosti Dragan Dekaris, Razreda za filološke znanosti zamjenica tajnika Anica Nazor, Razreda za književnost Dubravko Jelčić, Razreda za likovne umjetnosti Ante Vulin, Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Jerko Bezić i Razreda za tehničke znanosti Dragutin Fleš.

Pročitajte više