Predstavljena knjiga A. Matkovića "Tajna spoznajnoga kruga"

Nakladni zavod Matice hrvatske predstavio je večeras u hotelu Sheraton knjigu rano preminulog neurokirurga Ante Matkovića "Tajna spoznajnoga kruga Svijet, život, mozak".

O Matkoviću i knjizi govorili su dopredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Josip Oslić i priređivač knjige Benjamin Tolić.

Dr. Matković svojim je radom u bolnici osiguravao jednaku liječničku skrb za siromahe kao i bogataše, istaknuo je Tolić i dodao kako je knjiga konvenciju svela na minimum pa odiše iskrenošću.

Temeljna je problematika, koju autor u knjizi razmatra, postanak života, napomenuo je Oslić i dodao kako se u tom kontekstu o postanku otvaraju pitanja svojstvena, ne samo prirodnim znanostima, nego i pitanja koja dotiču područja teologije i filozofije.

Knjiga "Tajna spoznajnoga kruga - Svijet, život, mozak" (218 str.) podijeljena je u četiri poglavlja. U poglavlje Tajna spoznajnoga kruga priređivači su uvrstili Matkovićeve radove o ljudskom mozgu ili strukturiranoj funkciji u podlozi spoznajne moći, Tabulu rasu ili degradaciju čovjeka na evoluiranje diluvijske šake, biogenezu ili pojavu vremena, osjećaj vremena, samoubojstvo rakom ili krah bića u slomu iluzija, spoznajne razine ili slojevita višeznačnost dinamike istinitosti, o prorocima ili kamenovanje straha od gubitka jastva, strah i vjera ili dva usporedna međusobno neovisna poticaja za opstanak, duša ili biološka podloga nade.

U poglavlju Studije i ogledi uvršteni su članci - demografska slika Hrvatske, mozak i njegov čovjek te novi blajburški sindrom.

U trećem poglavlju knjiga donosi lirske zapise pod nazivom "Sjećanje na Posavinu".

U četvrtom poglavlju objavljena je skica za portret Ante Matkovića koju je napisao Tomislav Mišir.

Knjigu su priredili Tomislav Ladan, Dubravka Oraić Tolić i Benjamin Tolić, a recenzirali profesor Hrvoje Lasić, Josip Oslić i akademik Franjo Šanjek.

Neurokirurg Anto Matković (1943.-2001.) sudjelovao je s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom u stvaranju demokratske i neovisne hrvatske države. Tijekom Domovinskoga rata bio je ravnatelj Nove bolnice u Zagrebu.

(Hina) xmk ymć

Pročitajte više