Predstavljena knjiga "Dora maar - zatočenica pogleda"

NOVOOBJAVLJENA knjiga "Dora Maar zatočenica pogleda" argentinske književnice Alicie Dujovne Ortiz u izdanju Profil Internationala predstavljena je večeras u Profilovoj knjižari Megastoreu.

To životopisno izdanje o velikoj nadrealističkoj fotografkinji Dori Maar četvrto je te vrste do sada napisano, istaknuto je na večerašnjem predstavljanju.

Urednica knjige Mirjana Brabec napomenula je da je argentinska književnica životopis pisala služeći se izvornicima o životu Dore Maar, osobito o godinama što ih je provela s Picassom.

Dio životopisa autorica je posvetila i ocu Dore Maar, Josipu Markoviću, poznatu arhitektu koji je neko vrijeme živio u Buenos Airesu radeći za najbogatijeg brodograditelja, također čovjeka hrvatskog podrijetla. Dora Maar se, zahvaljujući ocu, vrlo rano počela zanimati za fotografiju.

U knjizi se, osim zajedničkoga desetgodišnjeg života s Picassom, opisuje i 40-ak godina života Dore Maar u samoizolaciji.

Francuski mediji poštivali su odluku te velike umjetnice pa se nisu usudili pisati o njezinu životu, kazala je urednica Brabec.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković rekao je kako u toj biografskoj knjizi doznajemo dio života najintrigantnije i najveće umjetnice 20. stoljeća. "Njezin život počeo se istraživati godinu dana nakon smrti 1998., kad je o njoj priređena izložba u Parizu", napomenuo je Maković.

Također je istaknuo kako je Dora Maar, unatoč tomu što je bila u sjeni velikog umjetnika, ostavila veliko djelo te je, kako je preporučio, potrebno nastaviti istraživanje Dore Maar i kao žene i kao umjetnice.

Život Dore Maar, odnosno njezine obitelji istraživali su Riječani Dolores Čikić, Mladen Urem i Boris Zakošek, članovi tima koji je tražio hrvatske nasljednike Dore Maar za potrebe francuske genealoške kuće Andriveau.

Rezultat njihova predana i revna rada je iscrpna studija "Josip Marković, Dora Maar i Hrvatska" objavljena u pogovoru Profilove knjige "Dora Maar - zatočenica pogleda". Oni su uspjeli vješto rekonstruirati život, ali i pozamašno arhitektonsko djelo Dorina oca Josipa Markovića, našavši da je rođen u Petrinji i da je arhitekturu studirao u Parizu, a ne, kako su neki tvrdili, u Beču.

Kako je istaknuto na predstavljanju, izdavanje životopisa o Dori Maar poklopilo se u pravo vrijeme s nedavno otvorenom izložbom u Klovićevim dvorima "Dora Maar i Picasso - dodir pogledima".

Pročitajte više