Predstavljena knjiga dr. Ivančića "Dijagnoza duše i hagioterapija"

Knjiga "Dijagnoza duše i hagioterapija" u kojoj autor, teolog dr. Tomislav Ivančić istražuje autentični hrvatski model pružanja duhovne pomoći ili hagioterapije, predstavljena je danas u Rijeci.

Knjiga je posvećena duhovnoj patnji, boli ljudske duše koja nije manja od tjelesne, ali ju je teže prepoznati i liječiti, rečeno je na predstavljanju. Autor čitatelju ukazuje kako otvoriti put do smisla patnje i života, kako nadići životne krize, osloboditi se raznih ovisnosti, uspostaviti ispravnu ljestvicu vrednota i postati duhovno zdrav.

U uvodnom slovu knjige mr. Marina Marinović iz Centra za duhovnu pomoć u Zagrebu navodi da je knjiga plod dugogodišnjeg teoretskog istraživanja i praktičnog rada u području čovjekove duhovne dimenzije.

Knjiga je podijeljena u šest poglavlja: o načelnim pitanjima hagioterapije, o duhovnoj dimenziji čovjeka, o moralnoj patnji, postavljanju dijagnoze, duhovnoj terapiji te o uvođenju hagioterapije u praksu.

Dr. Marinović nije bila na večerašnjem predstavljanju, pa je pročitano njeno pismo u kome je navela rezultate rada Centra za duhovnu pomoć, gdje se primjenjuje metoda dr. Ivančića.

Od osnutka Centra 1990. do kraja 2003. pomoć je zatražilo oko 12.000 osoba. Kod 54 posto osoba postignuto je duhovno zdravlje, kod 28 posto uočeno je poboljšanje, a oko 2 posto osoba koje su došle u pratnji obitelji odbile su terapiju. Za dio osoba nema povratnih informacija o njihovu duhovnu zdravlju.

Metoda hagioterapije provodi se i uvodi u oko 30 zemalja svijeta, a sve više ju primjenjuju i psihijatri, psiholozi, defektolozi i drugi, naglašava dr. Marinović.

O knjizi "Dijagnoza duše i hagioterapija" i radu dr. Ivančića govorili su dr. Miro Jakovljević, dr. Slavko Zec i dr. Mandica Jerbić.

Dr. Tomislav Ivančić rođen je 1938. u Davoru. Nakon filozofskog i teološkog studija zaređen je 1966. za svećenika Zagrebačke nadbiskupinje. Magistrirao je filozofiju i doktorirao teologiju na papinskom sveučilištu u Rimu, a 1971. se vraća u Zagreb gdje postaje profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Od 1983. kanonik je zagrebačkog Prvostolnog kaptola.

Dr. Ivančić razvio je i jedan je od utemeljitelja metode hagioterapije. Osnivač je Centra za duhovnu pomoć čije je predstojnik. Objavio je oko 50 knjiga od kojih je trećina prevedena na više svjetskih jezika.

(Hina) xhšup yjn

Pročitajte više