Predstavljena knjiga građe o povijesti zagrebačke uprave

KATALOG službenih dokumenata zagrebačke gradske uprave od 1850. do 1945., koji je sastavila Dubravka Čengić a tiskao Državni arhiv u Zagrebu, predstavljen je danas u toj ustanovi.

Knjiga inventara "Gradsko poglavarstvo Zagreb 1850.-1945." osobit je pokazatelj djelovanja gradskih uprava i neiscrpan izvor za političku, gospodarsku, društvenu, kulturnu, i socijalnu povijest Zagreba kroz tri države, rečeno je.

Zagreb je u to doba pripadao Austro-Ugarskoj, Jugoslaviji i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pa je gradivo podijeljeno u tri fonda.

Zagreb se u to doba različito titulirao pa se autorica odlučila za zajednički naziv "Gradsko poglavarstvo Zagreb".

U prilogu se nalazi abecedni popis činovnika i službenika Gradskog poglavarstva, slikovni prilozi znakovlja gradske vlasti te su priloženi planovi grada u sva tri razdoblja.

To je veliki intelektualni i fizički posao koji obuhvaća 6.511 administrativnih knjiga i 14.990 arhivskih kutija, čije se arhivsko gradivo fizički može raširiti na 2,5 kilometra, kazao je recenzent knjige Marijan Rastić.

Za takvo što trebalo je stručnosti, radoholičnosti i vjere u smisao toga posla, kazao je i zaključio kako će izdavanje takvih obavijesnih pomagala morati slijediti i drugi arhivi.

Autorica je kazala da je uznemirena niskom razinom informativnosti javnosti o prošlosti Zagreba. Primjerice, nedavno je rečeno da u Zagrebu postoji 80 godina organizirane djelatnosti čistoće, a već 1850. postojao je odjel u poglavarstvu koji se brinuo o odvozu kućnog smeća i blata s ulica, istaknula je Čengić dodavši da se "mogu na prste izbrojati oni koji dođu provjeriti".

Pročitajte više