Predstavljena knjiga Marka Markovića "Udbini sinovi - dokumenti i analize"

Nakladnik Press holding iz Ljubuškoga i distributer za Hrvatsku Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva predstavili su večeras u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu knjigu Marka Markovića "Udbini sinovi dokumenti i analize".

O knjizi su govorili povjesničar Josip Jurčević, suradnik sa zagrebačkoga Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar' Dražen Žuvić, a u ime Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva Božo Vukušić i autor knjige Marko Marković.

Knjiga "Udbini sinovi" (830 str.) je nastavak četverosveščane knjige "Čuvari Jugoslavije" u kojoj su objavljena imena i dokumenti bosanskohercegovačkih suradnika jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

Knjiga u pet poglavlja objavljuje imena ljudi za koje se tvrdi da su bili suradnici i službenici bosanskohercegovačke UDBA-e, pritužbe na knjigu "Čuvari Jugoslavije", feljtone objavljivane prema toj knjizi, tekstove o knjizi i novopronašli popis suradnika UDBA-e u razdoblju od 1988. do 1992.

U knjizi su također objavljene analize objavljenih dokumenata što su ih napravili suradnici s Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar' Dražen Živić i Bruna Esih.

Pogovor knjizi napisao je novinar i književnik Petar Miloš.

"Sve ono što nam se događalo bilo pojedincima, bilo našim obiteljima i narodu u cjelini dio je dugoročno osmišljene strategije", rekao je Jurčević i dodao kako nam se to isto i danas događa. "To nije nikakva teorija urote nego teorija interesa", dodao je.

"Bivše vladajuće strukture komunističke Jugoslavije nisu nakon devedesetih otišle s vlasti nego su se samo preustrojile i preuzele vlast u novonastalim državama biše Jugoslavije", ustvrdio je Jurčević i ocijenio kako su "u raskrinkavanju tih struktura moći daleko ispred Hrvatske otišle Bosna i Hercegovina i Srbija".

To pokazuje i ova knjiga koja je kao i neke druge njoj slične upravo u otkrivanju rada komunističke obavještajne službe - UDBA-e objavljena u BiH, rekao je Jurčević.

Hrvatska neće biti primljena u euroatlantske integracije ako ne bude donijela lustracijski zakon, rekao je Vukušić ustvrdivši da su dokumenti objavljeni u knjizi vjerodostojni.

"Analitička obradba dokumenata objavljenih u knjizi "Čuvari Jugoslavije" pokazala je vrlo visoki stupanj naobrazbe bivših kadrova jugoslavenske tajne policije UDBA-e", rekao je Žuvić dodavši kako je većina hrvatske UDBA-e pratila rad hrvatskoga iseljeništva.

Na kraju predstavljanja jedan je čovjek prozvan u jednoj od tih knjiga kao suradnik UDBA-e prosvjedovao protiv načina na koji se, kako je rekao, ocrnjuju ljudi, jer on nikad nije imao nikakve veze s UDBA-om.

Marko Marković (1963.) je novinar i publicist. Objavio je više knjiga a među njima i "Operacija Pitagorin poučak".

(Hina) xmk yln

Pročitajte više