predstavljena knjiga "ministar obrane - jedno sjećanje na gojka šuška"

Knjiga Dunje Ujević "Ministar obrane jedno sjećanje na Gojka Šuška", u nakladi Alfe, predstavljena je večeras u Zagrebu.

Nakon uvodnih riječi urednika knjige Božidara Petrača, o djelu je govorio Slobodan Praljak ocijenivši da je to vrlo dobra žurnalistička knjiga koja, osim što govori o ministru Šušku, svjedoči i o ključnim događajima u stvaranju neovisne hrvatske države.

Praljak se prisjetio i prijateljstva s Gojkom Šuškom, rekavši kako je Šušak bio vođen idealima o stvaranju hrvatske države, čovjek skroman i jednostavan koji se nije zanosio nikakvim ministarskim ulogama, ni visokim dužnostima. Dodao je da se Šušak nije zanosio ni činjenicom da je sa završetkom rata završeno i stvaranje hrvatske države, prorokujući da će izgradnja hrvatskoga društva i države potrajati jako dugo.

Uz večerašnje predstavljanje don Živko Kustić istaknuo je da su nam takve knjige dragocjene jer prikazuju čovjeka kojemu je stvaranje hrvatske države bio jedan od glavnih pokretačkih motiva od najranijih dana.

Stil kojim je pisana knjiga sjećanja o ministru Šušku Milan Ivkošić ocijenio je na granici subjektivnog i objektivnog, jer se, kako je rekao, autorica služila fragmentima svojih sjećanja, dodavši da je riječ o djelu koje nije pisano ni iz kakvog sljepila, nego iz odanosti domovini.

Na koncu predstavljanja Dunja Ujević je istaknula da je tim djelom željela podsjetiti na prijateljstvo s ministrom Šuškom. On je za mnoge bio "najveća hrvatska politička krivotvorina", rekla je Ujević dodavši da se upravo te ocjene temelje na falsifikatima, te da ju je to ponukalo da napiše ovu knjigu i preko slučaja ministra Šuška prikaže jednu opću ljudsku priču.

(Hina) atod mć

Pročitajte više