Predstavljena knjiga "Razoružavanje Iraka"

Zagrebačka izdavačka kuća Znanje predstavila je večeras u knjižari Profil Megastore u Zagrebu hrvatski prijevod knjige Hansa Blixa "Razoružavanje Iraka Istina i obmana".

O knjizi su govorili bivši diplomat Ivan Šimonović, urednik knjige Pavle Kalinić i prevoditeljica Ksenija Jurišić.

Sadam je mogao izbjeći intervenciju u Iraku, ocijenio je Šimonović. Dodao je kako je intervencija potaknuta isprovociranošću Sjedinjenih Američkih Država nakon 11. rujna, terorističkom djelatnosti Al Quaide, interesima vezanim uz naftu i strašnim režimom Sadama Huseina.

Šimonović je ustvrdio kako veza koje nije bilo između Iraka i Al Quaide danas postoji.

Blix u knjizi odgovara kako u Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje, napomenula je Jurišić. Zapitala se je li vojna akcija bila jedini način djelovanja protiv Sadama Huseina.

Sadam je došao na vlast uz pomoć američkih obavještajnih služba, a naouružale su ga upravo Velika Britanija i SAD, rekao je Kalinić.

Dodao je da je SAD u iračko-iranskom ratu objema stranama prodavao oružje, a da je novcem od tog oružja financirao kontraše u Nikaragvi.

Zato je SAD jedina država na svijetu koju je Međunarodni sud optužio za terorizam, kazao je Kalinić.

Kalinić je ocijenio da je agresija na Irak pokazala kako SAD može dobiti rat, ali zato nije u stanju uspostaviti mir.

Knjiga "Razoružavanje Iraka - Istina i obmana" (279 str.) objavljuje zapise predsjednika UN-ova povjerenstva za nadzor oružja u Iraku Hansa Blixa u 12 poglavlja. Autor, uz ostalo, piše o ranijem razoružavanju i inspekcijama u Iraku, pripremama za odlazak i boravku u Bagdadu, tzv. Prosinačkoj izjavi, diplomaciji na rubu, oružju masovnog nestanka.

Hans Blix je bio glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, a nakon toga je postao izvršnim predsjedateljem UN-ova Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju u Iraku (UNMOVIC).

(Hina) xmk yln

Pročitajte više