predstavljena knjiga "tragom sinjske rere"

U Splitu je u petak navečer, u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja, predstavljena spomenknjiga "Tragom sinjske rere".

Njezin priređivač splitski književnik i publicist Petar Vulić u toj je knjizi u spomen na stotu obljetnicu uspostave uskotračne željezničke pruge Split - Sinj, u narodu poznatije kao "rera", sakupio velik broj izvadaka iz književnih djela, eseja, crtica, kratkih priča, viceva i karikatura, koji na bilo koji način obrađuju to vrijeme i sve ono što je "rera" značila puku toga kraja.

Rera je dugo godina povezivala zaleđe s obalom, jedan način života s drugim, od 12. rujna 1903. do 30. rujna 1962. kada je željeznička linija ukinuta. Kroz te se zapise lako iščitava način života i ozračje koje je tada vladalo u ovim krajevima, a na slikovit se način mogu pratiti i promjene koje su se događale u svakodnevnom životu stanovnika Cetinske krajine i dalmatinskog središta, od promjena država, do državnog uređenja, istaknuo je predstavljajući knjigu dr. Stanko Piplović.

Knjigom "Tragom sinjske rere" obilježava se i 100. obljetnica rođenja i 41. godišnjica "smrti" željezničke pruge koja je, iako duga svega 40-ak kilometara, označila početak razvoja Dalmatinske zagore. Taj je razvoj naglo prekinut kada je bez posebnog razloga ukinuta i "rera" početkom 60-ih godina, kazao je prof. Valter Firić, a o njezinu postojanju danas svjedoče još samo uspomene i ostaci željezničkih tračnica na pojedinim dionicama i ovakva djela koja ne daju da u zaborav padne važan dio naše povijesti početaka industrijalizacije i svega što to sa sobom donosi.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Pučki pjevači iz Dicma i Otoka kod Sinja koji su izveli nekoliko tradicionalnih rera - način pjevanja u Cetinskom kraju po kojemu je željeznička linija i dobila ime - posvećenih "ferati reri".

(Hina) dstr mć

Pročitajte više