Predstavljena knjiga Ulricha Becka "Moć protiv moći u doba globalizacije"

Zagrebački nakladnik Školska knjiga predstavila je danas u Zagrebu hrvatski prijevod knjige njemačkoga sociologa Ulricha Becka "Moć protiv moći u doba globalizacije Nova svjetskopolitička ekonomija".

O knjizi i autoru govorili su predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, voditelj Goethe-Instituta Rudolf Bartsch, direktor Instituta za globalizaciju i interkulturalno učenje Siegfried Gehrmann i profesor Fakulteta političkih nauka Zvonko Posavec.

O svojim pogledima na novo društvo "Novo promišljanje Europe - kozmopolitska vizija" govorio je autor knjige Ulrich Beck.

Globalizacija je stvarna pojava na koju nacionalna država nema odgovor, napomenuo je Beck i dodao kako su sve zemlje bez obzira na veličinu suočene s tom pojavom.

Sve zemlje sudjeluju u dinamici te nove vizije, rekao je Beck i dodao kako se globalizira kapital, gospodarstvo i kultura. Oni tako dovode u pitanje identitet, dodao je.

"Mi se Europljani pretvaramo kao da i dalje postoje Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Portugal," istaknuo je Beck dometnuvši kako njih već odavno nema jer su one kao zatvorene cjeline moći nacionalnih država najkasnije uvođenjem eura postale neodržive.

Beckova je knjiga poruka malim narodima da iziđu iz prošlosti i izgrade svijest o sebi, napomenuo je Žužul.

Beck piše o nestanku nacionalnih država što je popraćeno osjećajem ugroženosti kod velikih i malih naroda, rekao je Posavec i dodao kako se nalazimo u rascjepu između konzervativne, kršćanske i Europe nacionalnih država koja je isključiva prema drugim religijama i Europe religija civilnih društava.

U knjizi "Moć protiv moći u doba globalizacije - Nova svjetskopolitička ekonomija" (420 str.) Beck u osam poglavlja piše o novoj kritičkoj teoriji o kozmoplitizmu, nacionalnim motrištima, ukidanju granica ekonomije, politike i društva, strategiji kapitala, državnoj strategiji između renacionalizacije i nadnacionalizacije, strategiji civilnodruštvenih pokreta, mijenama pojma i oblika države i politike u drugoj moderni i nekrolog uz kolijevku kozmopolitskoga doba.

Na kraju knjige priložena je literatura.

Knjigu su na hrvatski jezik preveli Tamara Marčetić i Andy Jelčić.

Ulrich Beck je ravnatelj Sociološkoga instituta u Muenchenu i nakladnik časopisa "Soziale Welt". Objavio je više knjiga, a na hrvatski jezik mu je prevedena knjiga "Što je globalizacija".

(Hina) xmkov yaz

Pročitajte više