Predstavljena knjiga "Vlastita soba" Virginie Woolf

Knjiga "Vlastita soba" Virginie Woolf (1882.1941.) u izdanju zagrebačkog Centra za ženske studije predstavljena je večeras u prostorijama Hrvatskoga kulturnog kluba u Zagrebu.

Po riječima prevoditeljice knjige Ive Grgić riječ je o najvažnijem djelu engleske književnice Virginie Woolf koje je napisano 1929., a u nas se tek sada prevodi.

Knjiga je zapravo esej o ženama u književnosti, ali i modernistička pripovjedna proza, napomenula je Grgić i ocijenila kako je to jedno od temeljnih djela suvremenog feminizma. Raspravljajući o problemu žena u književnosti, Virginia Woolf se pita zašto su žene nekoć manje pisale nego muškarci, rekla je Grgić.

Kako je objasnila teatrologinja i književna kritičarka Lada Čale-Feldman, Virginia Woolf svoje djelo počinje vrlo teškim argumentom kako žena, da bi se bavila književnošću, mora imati svoju vlastitu sobu, odakle potječe i naziv djela.

Tom knjigom Centar za ženske studije otvorio je i biblioteku posvećenu Virginiji Woolf, istaknula je Grgić. Najavila je i kako Centar kao sljedeće njezino djelo priprema "Tri gvineje".

Virginia Woolf, engleska prozaistica i esejistica, rođena je 1882. u Londonu. Već od 1905. javlja se književnim recenzijama, a njezini eseji, skupljeni u nekoliko knjiga, najčešće biografskim i impresionističkim pristupom, osvjetljuju pisce i književne pojave.

Objavila je i nekoliko romana (Putovanje, Jakovljeva soba, K svjetioniku, Orlando, Između činova, Valovi i druga djela).

(Hina) xsdju ydd

Pročitajte više