PREDSTAVLJENA KNJIGA "ZLODUSIMA UNATOČ" SVEĆENIKA FRA MARKA ORŠOLIĆA

Knjiga "Zlodusima unatoč Intervjui 1988.2002." katoličkog svećenika franjevca Marka Oršolića predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu. L

Riječ je o zborniku 43 intervjua iz razdoblja kriza na području bivše zajedničke države, rekao je vladika bihaćko-petrovački Hrizostom.

Intervjui su to koje je osim hrvatskim fra Marko Oršolić davao i sarajevskim, beogradskim, ljubljanskim i nekim europskim dnevnim listovima.

U uvodu knjige Oršolić kao posvetu donosi duhovni credo bosanskih franjevaca: "To vjera Božja nije, koja među nas razdor sije, vjera prava sjedinjava", napomenuo je vladika Hrizostom. Po njegovim riječima 1994., kad to baš nije bilo preporučljivo, fra Marko je poručivao: "Mir i dobro svima."

Veleposlanik BiH u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević podsjetio je kako su "mediji o Marku Oršoliću u ratno vrijeme pisali kao o čovjeku koji navodno ne zna tko je agresor u BiH". "No Oršolić je kristalno jasno znao što se i kako dogodilo i tko je za to kriv", rekao je.

Uz to on je bio i čudo od čovjeka zbog svoga nepopravljiva optimizma u vrijeme kad drugi o optimizmu nisu mogli ni sanjati, dodao je Dizdarević.

Kapitalan je i Oršolićev odnos prema fašizmu i antifašizmu, ustvrdio je Dizdarević, podsjetivši kako je Oršolić na više mjesta rekao da misli kako je fašizam protukršćanski, protujudejski i protumuslimanski.

Marko Oršolić rođen je 1943. u Tolisi kod Orašja u BiH. Studirao je teologiju, političke znanosti, povijest i filozofiju znanosti, ali se posebno bavio politologijom i teologijom dijaloga religija i suvremenog svijeta.

Od 1973. do 1991. bio je glavni urednik filozofsko-teološke revije "Nova et vetera".

Objavio je velik broj studija i članaka i održao mnoga predavanja i rasprave na domaćim i stranim jezicima. Franjevac je i katolički svećenik od 1968., direktor je IMIC-a, a živi i radi u Sarajevu i Muenchenu.

Knjigu su izdali International Multireligious and Intercultural Center (IMIC) iz Sarajeva i riječka izdavačka kuća "Adamić" d.o.o.

(Hina) sdju ln

Pročitajte više