predstavljena knjiga zorana tadića "sto godina filma i nogometa"

Knjiga "Sto godina filma i nogometa" redatelja Zorana Tadića, u izdanju hrvatskog tjednika za kulturu "Hrvatskog slova", predstavljena je večeras na tribini u prostorijama Kulturnoinformativnog centra (KIC).

Kako je istaknuo sam autor, riječ je o knjizi u kojoj su prikupljeni njegovi eseji i feljtoni, napisani u razdoblju dužem od 25 godina, od 1969. do 1996.

Spomenute tekstove Tadić je objavljivao kao kolumne u različitim listovima, među ostalim u "Studentskom listu", zatim u "Telegramu", "Filmu" i "Hrvatskom slovu".

Film i nogomet dva su fenomena koja su obilježila 20. stoljeće, rekao je večeras Tadić. Dodao je kako vjeruje da knjiga barem djelomice objašnjava i cijelu jednu filmsku generaciju, njezin odnos prema filmu i životu.

"Knjiga 'Sto godina filma i nogometa' plod je osobnih zapisa Zorana Tadića i izraz njegove osobne strasti prema tim fenomenima", naglasio je redatelj Petar Krelja.

Šezdesete godine 20. stoljeća bile su nevjerojatno uzbudljive i bogate, obilježili su ih redatelji poput Alfreda Hitchcocka i Johna Forda kao i niz europskih filmova, podsjetio je Krelja.

No, naglasio je, ni Zagreb tada nije bio izvan događanja jer su to godine nastanka Zagrebačke škole crtanog filma, a filmove stvaraju i Branko Ivanda, Krsto Papić, Ante Peterlić i drugi.

Nastavak večerašnje tribine bio je posvećen kratkom razgovoru i nakon toga projekciji filma "Slučajni život" scenarista i redatelja Ante Peterlića iz 1969.

Riječ je o filmu o dvojici mladića koji žele sportom ispuniti život i stoga se posvećuju veslanju.

Pročitajte više