Predstavljena monografija o Ivanu Meštroviću

MONOGRAFIJA Irene Kraševac "Ivan Meštrović i secesija BečMuenchenPrag 1900.1910." uzorna je historiografska obrada Meštrovićeva ranog stvaralačkog razdoblja, istaknula je na današnjem predstavljanju te knjige u Muzeju Mimara recenzentica Ivanka Reberski.

Taj prvijenac mlade povjesničarke umjetnosti Irene Kraševac nastao je kao rezultat njezina magistarskog rada, a nadoknađuje razdoblje od dva desetljeća, u kojem nije objavljena niti jedna publikacija o tom uglednom hrvatskom kiparu, rekla je Reberski.

Autorica rekonstruira i reinterpretira rano razdoblje Meštrovićeva stvaralaštva, sagledavajući ga u kontekstu njemačkih i austrijskih umjetnika s početka 20. stoljeća.

Komparativnom analizom Meštrovićeva djela i sustavnim praćenjem njegova sudjelovanja na svim izložbama secesije, autorica objašnjava i kako se secesija razgranala u širok umjetnički fenomen, naglasila je Reberski.

Monografija, koju je objavio Institut za povijest umjetnosti u suradnji sa Zakladom Ivana Meštrovića, kroz nekoliko tematskih cjelina prati razdoblja Meštrovićeva rada: Beč 1900., Meštrović na izložbama Udruženja likovnih umjetnika Austrije - Secesija, Meštrović na izložbama secesije i internacionalnim izložbama u Muenchenu, Izložba bečkih umjetnika u Dresdenu 1907., Meštrović na izložbama Hagenbunda, Meštrović na izložbama praškog udruženja umjetnika "Manes", te Meštrovićev bečki mecena Karl Wittgenstein.

Autorica, kao nadopunu zaključku, na kraju monografije donosi i pregled likovne kritike u doba secesije.

Pročitajte više