Predstavljena monografija "Srbi u Zagrebu"

Monografija "Srbi u Zagrebu" akademika Dejana Medakovića, u kojoj autor prikazuje srpski prinos napretku Zagreba te neke konfliktne trenutke njihove povijesti u glavnom gradu Hrvatske, predstavljena je večeras u Srpskom kulturnom društvu "Prosvjeti".

Knjigu od 300 stranica objavila je novosadska kuća "Prometej", a predstavili su je voditelj "Prosvjetine" knjižnice Velimir Sekulić, publicist Radovan Popović, voditelj Muzeja SPC-a u Beogradu Slobodan Mileusnić i izdavač Zoran Kolunđija.

Monografija prikazuje velik prinos srpskih i ostalih zagrebačkih pravoslavaca gospodarskom i kulturnom napretku grada, što je pridonijelo da Zagreb na kraju 19. i u početku 20. stoljeća stekne šarm kozmopolitskog središta, rekao je Sekulić.

Tako se u knjizi, primjerice, navodi da je jedan od osnivača Prve hrvatske štedionice u Zagrebu bio Srbin Atanas Popović.

Prvi Srbi koji su došli u Zagreb bili su trgovci, a pravni status dobili su 1781. dekretom o toleranciji Josipa II.

Osim kulturnog i gospodarskog doprinosa Srba glavnom gradu Hrvatske autor spominje i konfliktne trenutke u povijesti, kad su Srbi bili izloženi napadima i suđenjima, što je, dodao je Sekulić, kulminiralo u NDH.

"Nitko ne bi mogao smoći toliko moralne i intelektualne snage kao Medaković. On je bio vezan uz ovu sredinu i njegova je monografija njegov dug Zagrebu", rekao je publicist Popović.

Osamdeset i trogodišnji Medaković, povjesničar umjetnosti i akademik, rođen je u Zagrebu, a 1941. preselio se u Beograd. Napisao je brojna književna djela, studije i monografije, među njima i monografije o Srbima u Trstu i u Beču.

Na zagrebačko predstavljanje knjige nije došao, kako je rečeno, zbog emocionalnih razloga. No za "Novosadski tjednik" nedavno je izjavio da je knjiga na neki način i dug njegovoj obitelji, koja je ostavila dubok trag u Hrvatskoj jer je njegov djed bio predsjednik Hrvatskog sabora i hrvatsko-srpske koalicije.

Monografija je predstavljena u povodu blagdana sv. Save i 9. obljetnice "Prosvjetine" knjižnice.

(Hina) xmvra yjn

Pročitajte više