Predstavljena prva knjiga trilogije D. Runtića "Rat prije rata"

PRVU knjigu trilogije Davora Runtića "Rat prije rata" predstavio je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi (HKZ) u Zagrebu vinkovački izdavač Neobična naklada.

O knjizi su govorili bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, pričuvni general Hrvatske vojske Vinko Vrbanac i autor knjige Davor Runtić.

O Domovinskom ratu bolje je ništa ne govoriti nego govoriti malo, poručio je Vekić i dodao kako se onima koji dobro o njemu govore, u glasilima ne dopušta ni vrijeme, ni prostor.

Runtić je pak uspio svojom knjigom prekoračiti i taj prostor, dodao je.

General Vrbanac istaknuo je kako je Runtić uspio otrgnuti zaboravu vrijeme u kojemu se iz MUP-a Republike Hrvatske rađala Hrvatska vojska.

Iz knjige se također iščitava tadašnje vizionarsko vođenje države na čelu koje je stajao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, dodao je Vrbanac.

Runtić je napomenuo da zbog opće šutnje o Domovinskom ratu u hrvatskoj javnosti treba što više knjiga o njemu doći u ruke hrvatskoj školskoj mladeži.

Knjiga "Rat prije rata" (393 str.) prati događaje od pada željezne zavjese i prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, preko oružane pobune hrvatskih Srba i udjela dopisnika srpskih medija u tome, do krvavog Uskrsa na Plitvičkim jezerima i pokolja u Borovu Selu, kraja iluzija o miru i uvoda u agresiju, te osnutka Hrvatske vojske.

Davor Runtić (1941.) je slikar, a tijekom Domovinskog rata bio je novinar. Danas se bavi publicističkim radom, a ponajviše bilježi činjenice i prikuplja dokumente o Domovinskom ratu. U biblioteci "Junaci Domovinskoga rata" objavio je šest knjiga ispovijesti hrvatskih branitelja.

Pročitajte više