Predstavljena studija "Vrijeme ladanja" Nade Grujić

STUDIJA o ljetnikovcima Rijeke dubrovačke "Vrijeme ladanja", povjesničarke umjetnosti Nade Grujić, u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, predstavljena je danas u Zagrebu.

Po autoričinim riječima, u knjizi su sabrani tekstovi o ljetnikovcima Rijeke dubrovačke koji su sagrađeni od 15. do 18 stoljeća kao vrhunska ostvarenja ladanjske arhitekture.

Upozorila je da nigdje na našoj obali ne postoji područje takve pejzažne, spomeničke i kulturne vrijednosti koje je doživjelo toliko pogrešnih i za spomenike, napose ljetnikovce, pogubnih intervencija.

Nakon četrdesetogodišnjega bavljnja tim dijelom naše spomeničke baštine Nada Grujić drži da je Rijeka dubrovačka, kakvu smo znali i kakva postoji na fotografijama, zauvijek izgubljena.

Knjigu je posvetila hrvatskom povjesničaru umjetnosti Milanu Prelogu koji je 1964. napisao da su ljetnikovci Rijeke dubrovačke "baština bez baštinika".

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić istaknuo je da je autorica ovom knjigom upozorila na nestajanje, razaranje i krađu baštine slavnoga dubrovačkoga graditeljstva, od austrougarskog razdoblja do danas.

Knjiga je glasan prosvjed protiv onoga što se čini na tim spomenicima koji su se uspjeli očuvati do 60-ih godina prošlog stoljeća, rekao je Zidić.

Urednik knjige Ivica Žilić iz Zavoda za zašititu spomenika kulture Dubrovnik, naglasio je da knjiga pokazuje stanje devastacije spomenika u zadnjih 40 godina.

Napomenuo je kako autorica pruža metodološki način obnove i ponovne uporabe tih vrhunskih graditeljskih spomenika.

Akademik Tonko Maroević istaknuo je da je knjiga sinteza znanstvenoga rada Nade Grujić na ljetnikovcima, danas ugroženoj baštini, te da uključuje faktografiju stanja toga dijela baštine.

Fotografije u knjizi na najbolji mogući način svjedoče o vrijednostima dubrovačkih ljetnikovaca i mogu itekao poslužiti njihovoj rekonstrukciji, dodao je.

Pročitajte više