Predstavljene knjige "Misli i pogledi" Matoša i Ujevića

ŠKOLSKA knjiga predstavila je danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu leksička izdanja knjiga "Kristali duha Misli i pogledi Antuna Gustava Matoša" i "Opojnost uma Misli i pogledi Tina Ujevića".

Priređivač knjiga, akademik Dubravko Jelčić istaknuo je da je knjigu Matoševih misli i pogleda još prije pola stoljeća priredio Mate Ujević.

Zbog uvida u oskudno izdanje Matoševih djela, knjigu Mate Ujevića trebalo je upotpuniti, rekao je akademik Jelčić, dodajući kako je, zahvaljujući obitelji pokojnoga Mate Ujevića, u njegovoj ostavštini pronašao izvorni rukopis knjige koji je, nažalost, bio cenzuriran.

Zato u objavljenu knjigu tada nisu ušli Matoševi pojmovi o Jugoslaviji i socijalizmu.

"Prošireno i prerađeno izdanje ove knjige utemeljeno je na znanstvenim postignućima pa je kao takva definitivna", rekao je akademik Jelčić.

"Uz Matoša ide skupa i Tin Ujević", napomenuo je, ističući da je zato u knjizi "Opojnost uma" priredio i njegove misli i poglede.

Kad je riječ o međusobnim odnosima dvojice velikih hrvatskih književnika - Matoša i Ujevića - njihova obostrana negacija zapravo je međusobno potvrđivanje vrijednosti, dodao je akademik Dubravko Jelčić.

Pročitajte više