Predstavljene knjige o socijalnom nauku Crkve

Dvije knjige o socijalnom nauku Crkve "Socijalna agenda zbornik mjerodavnih tekstova" što ga je izradilo Papinsko vijeće za pravdu i mir, i "Sustav vrijednosti i izlazak iz krize" dvojice autora Mladena Stjepana Figurića i Marinka Mikulića, predstavljene su danas u dvorani Vijenac Nadbiskupskog sjemeništa u Zagrebu.

Prva knjiga "Socijalna agenda" zbornik je mjerodavnih tekstova što ih je u godini velikog Jubileja kršćanstva 2000. objavilo Papinsko vijeće za pravdu i mir.

O važnosti te knjige, odnosno socijalnom nauku Crkve koji je u njoj obrađen, govorio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Francisco Javier Lozano.

Na hrvatsko izdanje te knjige osvrnuo se i član Družbe Isusove prof. Božidar Nagy, naglasivši kako je knjiga prijevod izvornog teksta jer se na taj način najbolje mogu prenijeti osnovne ideje socijalne agende na hrvatsko društvo.

"Socijalna agenda" skup je načela i pravila kojima se Katolička crkva određuje prema socijalnim pitanjima, donoseći smjernice za djelovanje u društvenom, gospodarskom i političkom životu, ističe se u predgovoru knjige.

Naime, "Socijalna agenda" obuhvaća načela što se izvode iz enciklika i koncilskih dokumenata. To nisu recepti za gotova rješenja, nego su smjernice važne za pronalazak mogućih rješenja socijalnih pitanja, istaknuo je prof. Nagy.

Zbog humana i socijalnog shvaćanja "Socijalna agenda" prihvatljiva je i za druge svjetonazore i religije, jer uviđa i prihvaća pluralističku strukturu suvremenog svijeta, dodao je.

Predstavljajući knjigu "Sustav vrijednosti i izlazak iz krize", prof. Vladimir Dugalić rekao je kako su autori, Mladen Stjepan Figurić i Marinko Mikulić, u njoj pokušali pronaći odgovore na suvremena pitanja o ulozi države u promicanju socijalne politike.

Prof. Dugalić ocijenio je kako u današnjemu hrvatskom društvu ne funkcioniraju modeli socijalne države iz nekoliko razloga: to su neoliberalizam, zlouporaba unutardruštvenog sustava, posljedice privatizacije i okolnosti nastale u društvu kao posljedice Domovinskog rata.

Autori su pokušali pokazati koliko se socijalni nauk Crkve može primijeniti na socijalno partnerstvo po uzoru na ono koje se primjenjuje u Austriji. Naglasili su kako model socijalne države u globalnom društvu počiva na odgovornosti građana i civilnog društva za koje drže da bi trebali biti pokretačem općeg dobra.

Također autori su, nakon proučavanja gospodarskih i socijalnih prilika suvremenog društva, upozorili na opasnost od puke želje za profitom te na opasnost od stvaranja potrošačkog mentaliteta, a koji je, kako zaključuju, "osuđen na propast".

Figurić i Mikulić nude vlastita promišljanja o socijalnom partnerstvu, naglašavajući kako se društvo mora brinuti da se ostvarena dobit ne stavlja u službu drugih društava ili moći. Također napominju kako je njihova želja pomoći Hrvatskoj da se razvija putem socijalnog partnerstva u duhu socijalnog nauka Crkve.

Knjige o socijalnom nauku Crkve - "Socijalna agenda - zbornik mjerodavnih tekstova" i "Sustav vrijednosti i izlazak iz krize" objavila je udruga Socijalna akademija.

(Hina) xatod ysp

Pročitajte više