Predstavljeni novi naslovi u izdanju Algoritma

NOVI naslovi u izdanju zagrebačkoga nakladnika Algoritma pet novih knjiga biblioteke ´Zlatko Crnković vam predstavlja´ te ´Pisma Djeda Božićnjaka´ glasovitoga engleskog književnika R.R. Tolkiena u prijevodu Zlatka Crnkovića predstavljeni su u knjižnici Bogdana Ogrizovića.


Među pet novih knjiga biblioteke ´Zlatko Crnković vam predstavlja´ koje su, kako je rekao urednik Zlatko Crnković, objavljene u kratkomu razdoblju od ljeta do sada, jesu i dvije knjige prošlogodišnjega dobitnika Nobelove nagrade za književnost Vidiadhara Surajprasada Naipaula. Riječ je o njegovomu prvom romanu ´Mistični maser´ o životu indijske zajednice na Trinidadu i posljednjemu, ´Pola života´, kronici mladića u njegovoj beskrajnoj potrazi za domom preko triju kontinenata.


Urednik Crnković i Algoritmov glavni direktor Neven Antičević te stalni suradnik te nakladničke kuće ilustrator Nenad Martić predstavili su i knjige ´Godine s Laurom Diaz´ jednoga od najpoznatijih romanopisaca Latinske Amerike Carlosa Fuentesa. Tim romanom Fuentes je oslikao portret Meksika prošloga stoljeća očima Laure Diaz koja je tijekom života postala predana umjetnica, ali i simbol svoje zemlje te njezinih velikih nada i neispunjenih obećanja.

Predstavljena je i knjiga ´Američka pastorala´ Philipa Rotha - roman o tri generacije obitelji Levov za koju je taj američki književnik prošle godine dobio Pulitzerovu nagradu. Kroz pripovijest o toj obitelji američkih Židova autor pripovijeda i priču o Americi, ljubavi, mržnji, pripadanju i odbijanju.

O povijesnome romanu Jeana-Christophea Rufina ´Krvavi Brazil´ za koju je taj francuski književnik 2001. ovjenčan najprestižnijom francuskom književnom nagradom Goncourt, govorila je prevoditeljica Gordana Popović-Vujičić. Istaknula je kako je Goncourt prošle godine pripao Rufinu za povijesnu temu - osvajanje Brazila od strane Francuske u 16. st - jednu od najnevjerojatnijih i najmanje poznatih epizoda razdoblja renesanse, o kojoj se u Francuskoj skoro uopće ne govori.

Zanimljivost toga romana, za kojega prevoditeljica kaže da pripada vrsti velikih romana i romana putovanja, jest i ta što su svi likovi povijesne ličnosti.

Tolkienove ´Priče Djeda Božićnjaka´ su po riječima Nevena Antičevića pak posebna poslastica koju je Algoritam pripremio za čitatelje pred skore božićne blagdane. U toj knjizi sakupljene su priče koje je taj proslavljeni književnik pisao za svoju djecu a koje su, istaknuo je Antičević, nevjerojatno dirljive i duhovite. Napomenuo je da je za objavljivanje iskorišten ´zadnji vlak´ jer licenca istječe krajem godine pa se ta knjiga više neće moći tiskati u prvotnome izdanju.

Pročitajte više