Predstavljeni "Zidovi" Vjenceslava Kapurala

Knjiga "Zidovi", dramski 'trolist' Vjenceslava Kapurala, predstavljena je danas u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a predstavljači je smatraju "djelom višestruko novim i zanimljivim". L

"U razdoblju hrvatskoga glumišta, koje se sve češće pokušava osloboditi kazališne tradicije, strane i domaće, pa olako i površno zanemaruje dramski tekst tražeći smisao novoga (misli se) kazališnog izraza u scenskom mahnitanju svake vrste (od nasilja do psovke) - Vjenceslav Kapural vraća se svojim ZIDOVIMA, bitnom kazališnom iskonu - riječi i njezinoj moći, njezinoj magičnoj i sudbonosnoj tajni", istaknuo je pisac pogovora Vladimir Gerić.

Istaknuo je kako su "osobe Kapuralova svojevrsnog 'trolista' svedene samo na riječ. Riječ je njihova moć i nemoć. Njihov iskon i kraj", dodao je Gerić i zaključio da je to knjiga koju treba uzeti i čitati.

Vjenceslav Kapural rođen je godine 1934. u Gorici. Nakon završene realne gimnazije u Banjoj Luci upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu, a zatim Akademiju dramske umjetnosti, na kojoj je diplomirao godine 1961.

Od 1963. do danas stalni je član drame HNK u Zagrebu. Uz redoviti rad u matičnoj kući, snimio je više od trideset filmova, većinom koprodukcijskih, mnoge televizijske drame i serije, te "posudio" glas mnogobrojnim likovima crtanih filmova.

Od studentskih dana bavi se prevođenjem. Objavio je zbirku pjesama "Put u bijelo".

Knjigu "Zidovi" Vjenceslava Kapurala (63 stranice) izdao je nakladnik "Stajer-graf" d.o.o., Biblioteka "Zrcalo".



(Hina) xbma ysp

Pročitajte više