Predstavnici EK u Bihaću upozorili na nehuman odnos prema migrantima

Foto: EPA

PREDSTAVNICI tijela Europske komisije u ponedjeljak su u Bihaću pozvali sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da se što prije uključe u rješavanje problema proisteklih iz velikog priljeva ilegalnih migranata u tu zemlju, a posebice su inzistirali na zatvaranju kampa Vučjak, u kojemu na stotine migranata boravi u krajnje nehumanim uvjetima.

Voditeljica odjela za BiH pri Općem ravnateljstvu Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Michele Matuelle i dužnosnik u Općem ravnateljstvu za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Taschner u Bihaću su o migrantskoj krizi razgovarali s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, a posjetili su i kamp Vučjak, u kojemu migranti borave pod šatorima, bez struje, grijanja i tekuće vode, a spavaju u blatu zaštićeni tek kartonima koje sami donesu. 

"Uvjeti su jako loši"

"Uvjerili smo se da su uvjeti ovdje jako loši. Sada smo još više uvjereni da ovaj kamp mora biti zatvoren i mora se naći neki drugi prostor za smještaj ovih ljudi", kazala je Matuelle novinarima nakon što se osobno uvjerila s čim su suočeni migranti za koje više nije bilo mjesta u bolje opremljenim kampovima u samom Bihaću poput Bire i Mirala, no predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić kazao je kako inzistira na zatvaranju svih kampova u Bihaću.

"Jasno smo kazali da mora doći do zatvaranja ne samo Vučjaka nego i Bire i Mirala. Nismo popustili i nećemo dopustiti proširenje smještajnih kapaciteta (u Bihaću)", kazao je Ružnić novinarima.

Matuelle i Tascnher su podsjetili kako je iz fondova EU-a kao pomoć BiH od početka prošle godine osigurano 36 milijuna eura namijenjenih skrbi o ilegalnim migrantima te su najavili kako će ta pomoć nastaviti pristizati, ali su upozorili kako sve to neće dati rezultate ako vlasti u BiH ne rade svoj posao i ne surađuju kako bi se kontrolirala migrantska kriza.

BiH dobila 10 milijuna eura

"Mi ne možemo zamijeniti predstavnike vlasti u ovoj državi. Bosni i Hercegovini je u kolovozu odobreno deset milijuna eura namijenjenih povećanju smještajnih kapaciteta i novim prihvatnim centrima, no oni još nisu uspostavljeni", kazala je Matuelle.

Ohrabrujućim je opisala naznake da su napokon identificirane moguće lokacije za smještaj ilegalnih migranata kod Sarajeva i Tuzle dodajući kako će to biti od velike pomoći za Unsko-sansku županiju jer će smanjiti pritisak migranata na taj dio zemlje.

Kazala je kako je u tijeku procjena prihvatljivosti tih lokacija, a potom će biti sačinjen plan premještanja migranata iz kampa Vučjak na te nove lokacije.

Pročitajte više