predstavnici PPDIV-a, HFP-a i Ministarstva poljoprivrede o privatizaciji PIK-ova

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) na današnjem su sastanku raspravljali o tijeku priprema za privatizaciju pet poljoprivrednih kombinata (PIK).

Riječ je pet PIK-ova koji su prošli program konsolidacije: IPK Osijek d.d., Belje d.d., Vupik d.d., Đakovština d.d. i PIK Vrbovec.

Sindikat PPDIV-a ocijenio je sudbinu PIK-ova neizvjesnom i to zbog dva razloga, stoji u priopćenju toga sindikata koje je potpisao predsjednik Josip Pavić.

Prvi razlog su problemi u privatizaciji, a drugi ´upitna površina zamljišta za obrađivanje´.

Jer, kako se ističe u priopćenju Sindikata PPDIV-a, ´Programom za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu - a na prijedlog jedinica lokalne uprave i samouprave i uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva - dobar dio zemljišta koji su do sada obrađivali kombinati više neće biti u sastavu PIK-ova´.

Sindikaliste je zanimalo i hoće li Ministarstvo poljoprivrede dopustiti jedinicama lokalne samouprave da, bez suglasnosti sindikata i radnika, licitiraju zemljom PIK-ova i u kojoj će mjeri biti poštivana socijalna klauzula pri donošenju odluka o ponudama za kupnju kombinata.

Predstavnici HFP-a i Ministarstva poljoprivrede izvijestili su ih o tijeku postupka za raspisivanje javnoga natječaja za kupnju dijelova PIK-ova i broju hektara koji će ostati na obrađivanje PIK-ovima, no, ističe Sindikat PPDIV-a, ´nisu odgovorili na konkretne upite koji su im postavljeni´, već su ´samo naglasili da je sastavni dio natječaja razvojni program, cijena po dionici i socijalna klauzula koju ponuđač mora poštovati´.

Sindikalisti su na sastanku naglasili da neće dopustiti ulazak na poljoprivredno zemljište PIK-ova dok se radnicima, koji će zbog oduzimanja zemlje biti višak, ne osigura ili alternativno zaposlenje ili odgovarajuće otpremnine, kako bi mogli osigurati na drugi način svoju egzistenciju.

Predstavnici Sindikata PPDIV-a također su izvijestili o slučajevima da se direktori pojedinih pogona ponašaju poput prodavača poduzeća te su naglasili kako u procesu privatizacije isključiv utjecaj mora imati vlasnik, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju.

Pročitajte više