Predstavnici Srpskog narodnog vijeća položili cvijeće za žrtve raketiranja Zagreba

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije te Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, položili su cvijeće na Trgu svibanjskih žrtava kod Spomen ploče ubijenim civilima prilikom raketiranja Zagreba 2. svibnja 1995. godine. 

Podsjetimo, pobunjeničke snage pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Mile Martića su 2. i 3. svibnja 1995. izvele niz osvetničkih terorističkih napada na civile u hrvatskim gradovima kao odmazdu zbog gubitaka što su ih pretrpjele u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. 

Neeksplodirani zvončići predstavljali opasnost za građane

Zagreb je napadnut raketama s kasetnim punjenjem, stanovnici Karlovca i Siska topničkim projektilima, a napadnuto je i Jastrebarsko. Srpski pobunjenici su s okupiranoga hrvatskog teritorija napali središte Zagreba raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno. 

Najgore je bilo u Vlaškoj i Draškovićevoj, gdje je poginulo pet građana. Poslije napada, veliku opasnost za Zagrepčane predstavljali su neeksplodirani zvončići rasuti po gradu. Sljedećeg dana napad je ponovljen, a stradali su Hrvatsko narodno kazalište, dječja bolnica u Klaićevoj, Akademija za kazališnu i filmsku umjetnost, Dom umirovljenika Centar te neke stambene zgrade u središtu grada. 

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja.

Pročitajte više