"Predstavnici Vlade javnosti i radnicima slali krive i obmanjujuće poruke"

NEZAVISNI saborski zastupnik Dragutin Lesar na svome je blogu pomno pojasnio činjenice zbog kojih je novi Vladin prijedlog Zakona o minimalnoj plaći izazvao opravdanu pobunu sindikata tekstilaca, kožara, gumara i obućara.

Obrazlažući tako Vladine prijedloge Zakona i pojašnjavajući jednostavnim rječnikom što oni zapravo znače, Lesar piše da su predstavnici vlade i vladajućih iznijeli niz netočnih ili polutočnih podataka, prešutjeli bitne podatke i javnosti, prvenstveno radnicima, slali krive i obmanjujuće poruke.

Lesar tako između ostalih navodi da Vlada, baratajući podatkom o iznosu minimalne plaće u brutto iznosu (2.747 kuna) namjerno prešućuje podatak da u netu to iznosi oko 1.870 kuna. Također, predstavnici vladajućih tvrde da se iznos minimalne plaće povećava za 300 kuna, a pri tom prešućuju da se radi o brutto povećanju jer se u netu radi o iznosu povećanja od svega 208 kuna.

Također, tvrde da predloženi zakon "jamči" svim radnicima redovitu isplatu minimalca.

"To je naravno laž jer zakon samo utvrđuje iznos minimalca i eventualne kazne za poslodavce koje ne isplate minimalac ali u slučaju neisplate minimalca radnicima, kao i do sada ostaje samo sudsko potraživanje", piše Dragutin Lesar čiju obimnu analizu Vladinog prijedloga zakona možete pročitati ovdje.

I.K.

Pročitajte više