PREDSTAVNIK HGK U CRNOJ GORI O UNAPRIJEĐENJU SURADNJE

Direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Crnoj Gori Damir Pinjatić izjavio je u subotu kako će nekoliko hrvatskih preduzeća uskoro registrirati firme u Crnoj Gori, što je dogovoreno nakon susreta gospodarstvenika dviju zemalja.

Od velike će važnosti za gospodarstvenike obiju država, ocijenio je Pinjatić, biti primjena nedavno potpisanih izmjena i dopuna Sporazuma o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Pinjatović drži da sporazumi o slobodnoj trgovini, koje bi parlament Srbije i Crne Gore trebao ratificirati do sredine godine, ubrzavaju standardizaciju regionalnih tržišta.

Trgovinska razmjena Crne Gore i Hrvatske u 2002. iznosila je oko 57 milijuna USD, a podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni.

"Hrvatska je u Crnu Goru izvezla robu u vrijednosti od oko 55 milijuna USD, a Crna Gora u Hrvatsku samo dva milijuna. Karakteristično je da u gospodarskoj razmjeni najveće učešće imaju nafta i njeni derivati, proizvodi široke potrošnje, industrijski i ostali", rekao je Pinjatić za podgoričku agenciju MINA.

Posredstvom predstavništva HGK u Crnoj Gori, predstavnici Jadranskog sajma iz Budve trenutno borave u Virovitičkoj županiji.

Pinjatić je podsjetio kako je predstavništvo HGK u Kotoru otvoreno prije godinu u cilju pružanja logističke podrške hrvatskim poduzećima za nastup na crnogorskom tržištu. Predstavništvo je prošle godine, dodao je Pinjatović, organiziralo susrete privrednika Crne Gore s kolegama iz Istre, Splitske, Virovitičke i Koprivničke županije.

(Hina) dram sd

Pročitajte više