Predstavnik Hrvata u Srbiji: Nadamo se mjestu u novoj srpskoj vladi

Foto: FaH

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov danas je, poslije konzultacija sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o formiranju buduće vlade, izrazio nadu da će hrvatska zajednica "imati prilike kroz resorna ministarstva" sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Srpski predsjednik danas je, u nastavku konzultacija o budućem mandataru za sastav vlade, razgovarao s predstavnicima liste Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu-Stranka pravde i pomirenja-Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov-Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a prethodno se sastao s dosadašnjim koalicijskim partnerima, predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara.

"Nastavak politike inkluzivnog odnosa"

Na pitanje o tome očekuje li da će ponovno biti ministar u novoj vladi, čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov, koji je bio resorni ministar za manjine, odgovorio je da je Vučić bio jasan i da će se založiti kod "onih koji su pobijedili na izborima" da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i u strukturi nove vlade.

"Mislim da je svima jasno da su benefiti takvog stanja za sve građane Republike Srbije više nego dobri, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodnoj zajednici i sigurno da u tom smislu pridonosimo relaksiranijim odnosima u ovom dijelu Europe", rekao je Žigmanov.

Ocijenio je da su dosadašnji doprinosi "pokazali visoku odgovornost u obavljanju državnih poslova" i da rezultati otvaraju mogućnost da budu i dalje dio svih institucija u kojima se donose odluke.

Čelnik ove zajedničke izborne liste Usame Zukorlić rekao je da su "ovo konzultacije prije imenovanja mandatara". "Mi se nadamo da ćemo imati prilike kroz resorna ministarstva sudjelovati u novom mandatu i ono što nas je predsjednik Vučić i uvjerio jest da će se on založiti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status", rekao je Zukorlić novinarima.

Početak konzultacija o budućem premijeru

Istodobno, Žigmanov drži da će i Stranka pravde i pomirenja i Demokratski savez Hrvata Vojvodine, "kao političke stranke s razvijenom kulturom lojalnosti ustavnim normama i privržene poštivanju instituta i procedura izbora nove vlade", svojim odzivom na konzultacije potvrditi ta opredjeljenja.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić započeo je danas konzultacije o kandidatu za budućeg premijera, poslije prosinačkih izbora na kojima je većinu u parlamentu osvojila njegova Srpska napredna stranka.

Vučić je, najavljujući prošlog tjedna početak konzultacija, rekao da će razgovarati "sa svima koji to žele", nakon što je vodeća oporbena koalicija lijevog centra Srbija protiv nasija (SPN) priopćila da se neće odazvati pozivu, osporavajući rezultate izbora za koje tvrdi da su pokradeni. 

Pročitajte više