Predstavnik Srba ušao u kosovsku vladu

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen imenovao je predsjednika Građanske inicijative Srbije Slavišu Petkovića ministrom za povratak, priopćila je u utorak kosovska vlada i pozdravila ovaj prvi znak Srba da žele sudjelovati u radu kosovskih institucija.

To imenovanje izazvalo je negativne reakcije predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju koji tvrde da Petković "ne predstavlja srpsku zajednicu".

Predsjednik ove stranke, koja nije sudjelovala na nedavnim parlamentarnim izborima, Oliver Ivanović izrazio je spremnost sudjelovanja u radu institucija Kosova pod uvjetom da Priština i Beograd "priznaju Srpsku listu za Kosovo i Metohiju za legitimnog predstavnika srpske zajednice na Kosovu".

Za predstavnike Srba na Kosovu rezervirano je deset zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova, dva ministarska mjesta u vladi i tri mjesta zamjenika ministra.

Međunarodni i kosovski dužnosnici u Prištini pozvali su srpske predstavnike da popune ta mjesta ili će ona pripasti Građanskoj inicijativi Srbije Slaviše Petkovića, koja je sudjelovala na izborima i osvojila dva zastupnička mandata.

Pročitajte više