Predstavnik veledrogerija: Imamo veća potraživanja od države od bilo koje druge firme

Screenshot: HRT

JASMINKO HERCEG, predsjednik Uprave tvrtke Medika i predstavnik Udruge veledrogerija pri HUP-u, rekao je u emisiji Studio 4 HRT-a kako su veledrogerije 30. rujna blokirane od strane banaka što se tiče podizanja novih kredita i blokirane od strane proizvođača za isporuku nekih lijekova.

"Nismo birali trenutak, on se jednostavno dogodio", rekao je i dodao kako su veledrogerije pokazale kako su već dugi niz godina odgovoran partner.

"Nema ni jedne tvrtke koja kreditira državu kao što je to Medika", naglasio je Herceg i istaknuo kako Medika potražuje od bolnica milijardu i četiristo milijuna kuna te četiristo milijuna kuna od ljekarni. "To je milijardu i osamsto milijuna kuna, što je pola našeg godišnjeg prometa", rekao je. 

Herceg je naglasio kako taj dug postoji već 30 godina, ali je rekao kako se u Hrvatskoj ne dešava ništa drugačije nego što se dešava u zemljama Europske unije.

"Hrvatski građani se liječe najkvalitetnijom farmakoterapijom kakvom se liječe i stanovnici EU. Hrvati za to plaćaju 1300 eura, a građani EU to plaćaju 3 tisuće eura. Razlika je dug koji potražuju dobavljači lijekova", rekao je.

Istaknuo je kako dobavljači lijekova ne kreiraju cijene lijekova ni njihovu potrošnju, ali ni koji će lijek doći na listu HZZO-a.

Rekao je kako se u Hrvatskoj cijene lijekova određuju na temelju tri referentne zemlje, a to su Francuska, Španjolska i Slovenija.

"Što se tiče cijena lijeka, one ne mogu biti niže što se tiče dobavljača", rekao je i dodao kako pregovore s proizvođačima lijekova vodi HZZO.

Kazao je kako je Ministarstvo na posljednjem sastanku dobavljačima ponudilo 200 milijuna kuna što je, kako kaže, iznos koji dobavljače ne zadovoljava.

"Medika se do sada zadužila kod banaka 550 milijuna kuna i sav taj novac smo proslijedili proizvođačima lijekova da ne bi bili blokirani. Banka nas je na 550 milijuna kuna blokirala i mi smo prestali plaćati proizvođače, a oni su prestali isporučivati robu", rekao je i naglasio kako četiri dobavljača lijekova u Hrvatskoj od države imaju veća potraživanja od bilo koje druge tvrtke u zemlji.

U proteklih 90 dana ljekarnama je uskraćeno 700 milijuna kuna, rekao je i dodao kako će ljekarnama, ako im se ne isplati neki iznos, doći u pitanje njihov opstanak, isplata plaća i podmirenje fiksnih troškova.

"Ljekarne neće plaćati dobavljače, a ovi proizvođače i našli smo se opet u začaranom krugu", rekao je i dodao kako su dobavljači rekli državi da žele biti partner, da su spremni kao industrija nositi dug od tri milijarde kuna te "da im se isplati milijarda kuna odmah za bolnice, a 700 milijuna kuna za ljekarne".

Pročitajte više