KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Predstojnik Plenkovićevog ureda: Prizori iz Italije podsjećaju na vukovarsku bolnicu

Foto: Josip Regović/PIXSELL

PREDSTOJNIK Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka Petešić rekao je sinoć gostujući u Dnevniku HRT-a da prizori iz Italije, Španjolske i Francuske gotovo podsjećaju na vukovarsku bolnicu u Domovinskom ratu. 

"To je ono što svi zdravstveni sustavi žele izbjeći", kaže.

Iz Šangaja je jučer u Hrvatsku stiglo 12,5 tona medicinske opreme. Frka Petešić rekao je da je Kina, koja se više-manje izvukla iz epidemije koronavirusa, sad u poziciji da ponovno može pokrenuti proizvodnju opreme.

"Vlada već kontinuirano tjednima nabavlja tu opremu, imamo dosta opreme, međutim, nabavu moramo nastaviti", rekao je Frka Petešić. Dodao je da je ova pošiljka jedna u nizu osiguranih od strane kineskih vlasti.

Stiže još opreme iz Kine

"Nastavljamo nabavu te opreme, bit će još takvih pošiljki iz Kine", rekao je.

Također, hvalio je vladine mjere i pokazivao grafikone koji pokazuju da druge zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Italije puno brže rastu od Hrvatske kad je riječ o broju zaraženih.

"Hrvatska strategija oslanja se na izbjegavanje naglog porasta epidemije, jer brzo povećanje broja oboljelih znači i kolaps sustava. Naša je strategija podizati broj kreveta, a usporiti rast epidemije te tako izbjeći kolaps zdravstvenog sustava", rekao je Frka Petešić.

Naglasio je da je najvažnije zadržati mjere i striktno ih se držati.

"Ove mjere izolacije usmjerene su na smanjenje socijalnih kontakata, a to se posebno odnosi na zaražene koji to ne znaju jer nemaju simptome", rekao je Frka Petešić.

''Budemo li složni kao u ratu, pobijedit ćemo virus''

Predstojnik Plenkovićeva ureda sinoć se pridružio brojnim građanima i zapjevao ''Moja domovina'' u čast svim službama koje se nose s koronavirusom i potresom.

''Budemo li odgovorni i složni kao u Domovinskom ratu, pobijedit ćemo virus svi zajedno", poručio je na Twitteru.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više