Pregled stanja u Iraku

Jedanaestog dana invazije koalicijskih snaga na Irak u nedjelju nastavljeni su zračni napadi na glavni grad Bagdad, a američke snage intenzivirale su topničke napade na položaje iračkih snaga kod Najafa, dok tvpostaja Aljazeera javlja o napadima na grad Mosul na sjeveru i Basru na jugu Iraka.

* Deset snažnih eksplozija čulo se južno od Bagdada, nakon što su u noćnim napadima pogođene zgrade iračke vlade u bagdadskim predgrađima

* Američke snage intenzivirale su tijekom protekle noći topničke napade na položaje iračkih snaga kod Najafa

* Televizijska postaja Al-Jazeera javila je da su se čule eksplozije i kod grada Mosula na sjeveru Iraka

* Al-Jazeera javlja da je grad Basra na jugu zemlje, poprištr intenzivnih sukoba Iračana s američko-britanskim vojnicima, bio izložen u zoru snažnim zračnim napadima

* Velika Britanija priopćila je da je irački zapovjednik protuzračne obrane Bagdada smijenjen nakon što su irački protuzračni projektili pali na irački glavni grad

* Irak najavio nove samoubilačke napade na pripadnike američkih i britanskih snaga nakon što su u napadu bombaša samoubojice kod Najafa u subotu poginula četvorica američkih vojnika

ŽRTVE

* Amerikanci - 36 poginulih, 15 nestalih

* Britanci - 23 poginula

* iračka vojska - nema službenih podataka

* irački civili (prema iračkim procjenama) - 589 poginulih, 4,582 ozlijeđenih

VOJNE AKCIJE

BAGDAD:

- Američki dužnosnik kazao je da je jugozapadno od Bagdada ubijeno najmanje 50 elitnih iračkih boraca, te da je najmanje 30 američkih borbenih helikoptera tipa Apache pogodilo 25 iračkih vojnih vozila.

- Irački liječnik rekao je da su najmanje 62 Iračana poginula u petak u napadu na jednu tržnicu u Bagdadu.

- U napadu navođenih projektila tipa Tomahawk oštećena zgrada ministarstva informiranja i ured vladajuće stranke Baas.

JUŽNI IRAK:

- Dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je da je 82. divizija američke vojske zaposjela područje nedaleko od Nasirije kako bi osigurala opskrbne linije.

- Topnička vatra čula se sjeverno od Umm Qasra.

SJEVERNI IRAK:

- Iračke snage bombardirale su područja nedaleko od Chamchamala na kojima su kurdske snage nedavno napredovale. Kurdski dužnosnici rekli su da su napredovali 25 km u dubinu teritorija koji su ranije kontrolirale iračke snage sjeverno od Kirkuka.

CITATI

Irački potpredsjednik Ramadan: "Upotrijebit će se sve metode kojima bi se zaustavili ili ubili neprijatelji... Sjedinjene Države će cijeli svijet okrenuti protiv sebe."

Američki predsjednik Bush: "Svaki zločin potvrđuje pravednost i hitnost naše misije."

Irački ministar trgovine: "Bombardirali su skladišta hrane i uništili 76.000 tona iz programa "Nafta za hranu". Šef diplomacije Naji Sabri zbog toga je u subotu prosvjedovao kod glavnog tajnika UN-a Kofija Annan, javila al-Jazeera.

Pročitajte više