Pregovarači o koalicijskoj vladi u Njemačkoj danas pokušavaju privesti pregovore kraju

Foto: Hina

SKUPINA od 15 vodećih pregovarača iz njemačkog konzervativnog bloka i lijevih socijaldemokrata (SPD) sastaje se danas u Berlinu kako bi definirala konačni koalicijski sporazum nakon maratonske 20-satne sjednice u kojoj nisu riješena posljednja sporna pitanja.

Stranke se tek trebaju usuglasiti o njemačkom zdravstvenom sustavu koji SPD želi izmijeniti i uvjetima rada jer SPD želi ograničiti uvjete koje poslodavci mogu nametnuti zaposlenicima.

Postoje i nesuglasice o tome kako će se ministarske pozicije podijeliti između stranaka, koje uključuju kršćanske demokrate Angele Merkel (CDU) i bavarsku sestrinsku stranku Kršćansko socijalnu uniju (CSU).

Ukoliko se stranke uspiju dogovoriti, što još nije sigurno, 463.723 člana SPD-a dat će konačnu riječ o velikoj koaliciji na stranačkom referendumu vjerojatno u prvom vikendu u ožujku.

Europsko najveće gospodarstvo bez vlade je od rujna od izbora koji nisu iznjedrili jasnog pobjednika, što je najdulje takvo razdoblje u njemačkoj poslijeratnoj povijesti.

 

Pročitajte više