Pregovori o prekidu vatre u Gazi i puštanju talaca, SAD predlaže dvomjesečno primirje

Foto: EPA

Danas bi se u Parizu trebali održati razgovori s ciljem postizanja novog sporazuma o oslobađanju daljnjih izraelskih talaca u Gazi u zamjenu za privremeno primirje između Izraela i Hamasa, piše Guardian. Razgovorima bi trebali prisustvovati američki, katarski, izraelski i egipatski predstavnici.

Saznaje se da su američki pregovarači, uključujući direktora CIA-e Williama Burnsa, predstavili okvir za pregovore, koji za cilj imaju uspostavu dvomjesečnog primirja između izraelskih snaga i Hamasa.

Američki dužnosnici navodno su predložili tridesetodnevni privremeni prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje žena, starijih i ranjenih Izraelaca. Nakon toga uslijedila bi druga stanka od 30 dana kad bi izraelski vojnici i muški taoci bili pušteni, zajedno s povećanjem dotoka pomoći u Gazu.

Amerikanci se nadaju da bi to moglo pružiti dodatnu priliku za pregovore o dugoročnijem prekidu vatre.

Uloga Egipta

Tijekom razgovora u Dohi proteklih tjedana Hamas je više puta odbio prihvatiti bilo kakav dogovor koji ne uključuje trajni prekid vatre. Izrael je nedavno ponudio dvomjesečnu pauzu u borbama u zamjenu za taoce, ali bez jamstva trajnog završetka rata. Egipatski mediji, međutim, ukazali su na to da Izrael odbija trajni prekid vatre i ometa daljnje razgovore.

Egipat je prethodno predložio ambiciozan dogovor o 10-dnevnom prekidu borbi u zamjenu za izraelsko povlačenje iz Gaze, oslobađanje talaca i odlazak čelnika Hamasa iz Gaze.

Očekuje se da će se Burns sastati s čelnikom izraelske obavještajne agencije Mossad Davidom Barneom, katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem i šefom egipatske obavještajne službe Abbasom Kamelom kako bi razgovarali o naporima da se oslobodi 136 preostalih talaca koje drže Hamas i druge militantne skupine u Gazi.

Pročitajte više