Pregovori o štrajku liječnika se nastavljaju

NASTAVAK pregovora Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) ni danas nije doveo do sporazuma, pa se štrajk liječnika nastavlja.

Vlada ne pristaje na zahtjev HLS-a za linearnim povećanjem liječničkih plaća za 2.000 kuna, već ostaje kod stajališta o povećanju mase za plaće za 10 posto, tako da bi plaće, ovisno o uvjetima rada, porasle od šest do 22 posto, istaknuo je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Vlada nudi izradu novog granskog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i upućivanje u hitnu saborsku proceduru Zakona o liječništvu, no ne može pristati na ucjene ili prijetnje, kazao je Simonić u pauzi današnjih pregovora u Ministarstvu zdravstva.

Vlade je spremna ponovno analizirati sustav koeficijenata za plaće, a u međuvremenu nastaviti pregovore o svakom elementu mogućeg sporazuma.

Simonić je ponovio da vrijeme provedeno u štrajku liječnicima neće biti plaćeno dodavši da Vlada neće provoditi nikakve represivne mjere.

Stanje u zdravstvu nije dobro i zato Vlada inzistira na reformi sustava, rekao je Simonić naglasivši da plaće mogu biti samo dio sveukupnih mijena u zdravstvu.

Pročitajte više