Prehrana vjerojatno utječe na alergiju

ODGOVARAJUĆA količina određenih antioksidanata i masnih kiselina iz ulja, voća i povrća može smanjiti opasnost od pojave alergijske reakcije na pelud, pokazala je nova studija.

Masne kiseline i antioksidanti povezuju se s brojnim korisnim učincima za zdravlje, a čini se da mogu smanjiti i izloženost sezonskim alergijama. Rezultati ovog istraživanja samo dopunjuju sve veći broj dokaza da je prehrana povezana s pojavom alergija, ali stručnjaci upozoravaju da rezultati nisu dovoljno uvjerljivi za preporuku ljudima da počnu izbjegavati određenu hranu kako bi izbjegli alergije.

Ovo je otkriće samo putokaz za razmišljanje, misli dr. Pramod Kelker s Medicinskog fakulteta u Indianapolisu.

U istraživanju koje su proveli dr. Gabriele Nagel i njezini kolege iz njemačkoga Kancerološkog istraživačkog centra u Heidelbergu na 334 odrasle osobe koje pate od peludne groznice i 1336 odraslih osoba koje ne pate od alergije, ispitanici su dali podatke o svojoj prehrani, a zatim je izračunata količina masnih kiselina i antioksidanata koje oni hranom unose u organizam.

Masne kiseline nalaze se u ribljem i biljnom ulju, a antioksidanti u čvrstoj hrani, voću i povrću.

Dr. Nagel i njezini kolege otkrili su da, kako se čini, konzumiranje velikih količina eikosapentaenoične kiseline (u skupini masnih kiselina omega-3), utječe na smanjivanje opasnosti od pojave peludne groznice. No, osobe koje su unosile najviše oleičke kiseline, najčešće vrste masnih kiselina iz maslinova ulja, tri su puta izloženije pojavi peludne groznice od onih koje su unosile najmanje količine te kiseline.

Čini se i da hrana bogata vitaminom E štiti od peludne groznice, dok visoke količine beta-karotena, koji je također antioksidant, povećavaju opasnost od peludne groznice.

Utjecaj antioksidanata na pojavu peludne groznice najvidljiviji je kod žena te bivših ili sadašnjih pušača.

Antioksidanti su tvari koje uklanjanju tzv. slobodne radikale, tvari koje nastaju kao uzgredni proizvod pri razgradnji hrane.

Dr. Russel Leftwich iz Baptističke bolnice u Nashvilleu misli da se neke masne kiseline u tijelu pretvaraju u tvari koje mogu izazvati curenje nosa i kihanje te druge simptome alergije.

Unatoč tome, dr. Leftwich upozorava da je peludna groznica vrlo rijetka kod odraslih osoba, a posebno je teško postaviti takvu dijagnozu.

Razlozi zbog kojih se kod nekih ljudi razvija alergija, a kod drugih ne, vrlo su zamršeni, a povezani su s genetskim nasljeđem i utjecajem okoliša. Zato on misli da bi bilo preuranjeno zaključiti kako hrana može utjecati na pojavu alergije.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više