Prekinuta izborna skupština zagrebačkog HSS-a

ZAGREBAČKI HSS-ovci nisu popodne uspjeli izabrati novog predsjednika jer je izvanredna izborna skupština te organizacije prekinuta, a jedini kandidat za mjesto predsjednika Berislav Radić povukao je kandidaturu.

Izvanredna izborna skupština Gradske organizacije HSS-a sazvana je jer je predsjednik Damir Novotny ponudio ostavku nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima.

Kako je Radić, praunuk osnivača HSS-a Stjepana Radića, bio jedini kandidat za prvog zagrebačkog HSS-ovca, činilo se da će izborna skupština biti rutinska. No stvar se zaplela kad je jedan od članova Gradske organizacije od Novotnyja zatražio da podnese izvješće o radu i rezultatima dok je vodio zagrebački HSS, iako to nije bilo predviđeno dnevnim redom. Novotny se tom prijedlogu usprotivio, no poduprla ga je većina nazočnih.

U novonastalo stanje umiješali su se i predsjednik stranke Zlatko Tomčić i jedan od HSS-ovih regionalnih potpredsjednika Božidar Pankretić koji je, ocijenivši sve to neprihvatljivim, napustio skupštinu.

Tražitelj izvješća zatim je povukao zahtjev, no Radić je odustao od kandidature i skupština je prekinuta.

Izvori u HSS-u kažu da će Gradska organizacija sutra vjerojatno biti raspuštena i imenovan povjerenik koji će sazvati novu skupštinu.

Zagrebački HSS zapao je u teškoće još 2001. nakon neuspjeha te stranke na lokalnim izborima i unatoč svim pokušajima nije se uspio oporaviti.

(Hina) xum ydd

Pročitajte više