Preko satelita se prati aktivnost Strombolija

Posebni sustav podizanja uzbune u slučaju stvaranja golemog vala kao posljedice aktivnosti vulkana Stromboli aktiviran je u nedjelju.

Na otoku Stromboli u Tirenskom moru sjeverno od Sicilije postavljena je mreža senzora i tanjurasta antena, na oko 10 metara od mora, pokraj mjesta Scari, koja sve rezultate odašilje na satelit mreže Eutalsat na oko 500 km od zemlje.

U slučaju jačih potresa ili odrona golemog komada skamenjene lave s vrha vulkana, kao što se dogodilo 30. prosinca kada je pad kamena u more izazvao val od 20 metara, podiže se uzbuna preko satelita, koji odašilje SMS poruke na posebne brojeve mobitela, na e-mail adrese kao i na kompjutere Civilne zaštite.

Poruke SMS automatski će dobiti svi gradonačelnici i predstavnici snaga sigurnosti i civilne zaštite i na ostalim eolskim otocima, zatim na sjevernoj obali Sicilije i na zapadnoj obali juga Italije, u regiji Calabrija. Oni bi zatim trebali organizirati evakuaciju stanovnika s obale.

Koliko će stanovnici tih mjesta imati vremena za izbjegavanje golemog vala ovisit će o veličini kamena koji će pasti u more i valu koji će nastati.

Prema obrađenim podacima na osnovu odrona i vala od 30. prosinca, profesor Stefano Tinti je izračunao, kako u nedjelju piše Corriere della Sera, da bi val na obližnje otoke mogao stići za 10 minuta, a na obalu Sicilije za 30 minuta, dok bi na obalu Calabrije mogao stići za oko 40 minuta. Val bi mogao ići brzinom od 200 do 400 km na sat.

Ispod otvora vulkana iz kojega stalno izlazi lava, stvara se i određena kugla magme, koja bi mogla iznenada probiti na površinu.

Stromboli je jedini stalno aktivni vulkan u Europi.

Pročitajte više