Premijer Armenije: Priznavanje genocida je pitanje naše sigurnosti

Foto: EPA

ARMENSKI premijer Nikol Pašinjan pismom je poručio američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je priznavanje genocida pitanje sigurnosti Armenije, osobito nakon prošlogodišnjih događaja izbijanja rata u Nagorno-Karabahu.

Podsjetimo, Biden je masakre i prisilnu deportaciju Armenaca u Osmanskom Carstvu 1915. godine danas nazvao genocidom.

Armenci su sretni zbog američkog priznanja genocida, Turci nisu

"Armenci diljem svijeta entuzijastično su pozdravili priznanje o genocidu", naveo je Pašinjan u pismu objavljenom na njegovoj stranici.

U poruci na svom Facebooku Pašinjan je zahvalio američkom predsjedniku na "toj snažnoj mjeri prema pravdi i povijesnoj istini i na neprocjenjivoj podršci potomcima žrtava armenskog genocida".

"Priznanje genocida je ohrabrujući primjer za sve koji žele graditi pravedno i tolerantno međunarodno društvo", dodao je armenski premijer.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je upletanje treće strane u unutarnja pitanja Turske, a njegov šef diplomacije Mevlut Cavusoglu ocijenio je da Turska ne treba ni od koga primati nikakve lekcije o vlastitoj povijesti. Više od dvadeset država u svijetu službeno je priznalo armenski genocid iz 1915., što ga je u vrijeme Prvog svjetskog rata počinilo tadašnje Osmansko Carstvo.

Pročitajte više