PREMIJER RAČAN NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Na glavnoj svečanosti u sklopu ovogodišnjih Đakovačkih vezova svečanoj povorci svih sudionika priredbe danas je u Đakovu bio premijer Ivica Račan u pratnji saborskih zastupnika, čelnika Osječkobaranjske županije i grada Đakova.

U povorci koja je prošla središtem Đakova i ispred katedrale sv. Petra bilo je 45 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva te 25 svatovskih zaprega s 5000 sudionika.

Račan je bio na misi u katedrali sv. Petra, na kojoj je đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić rekao vjernicima da je umro biskup u miru Ćiril Kos, koji je 23 godine bio na čelu te biskupije.

U razgovoru s novinarima premijer je izjavio kako ga je pogodila vijest o smrti biskupa Kosa, kojega je osobno poznavao i koji je ostavio dubok trag u ljudima toga kraja.

Na novinarsko pitanje o odnosu Vlade prema brodogradnji i poljoprivredi Račan je odgovorio kako će biti potrebno nekoliko godina da se riješe problemi u brodogradnji, te da treba vidjeti ima li ona uopće perspektive.

Reforma poljoprivrede svagdje u svijetu bila je bolna, pa ne može biti bezbolna ni u Hrvatskoj, dodao je Račan.

Najavio je da će se u Slavoniji, osim otvorenja međunarodnoga cestovnog koridora 5C, više učiniti kako bi se poboljšao riječni promet na Dravi i Dunavu.

Ocijenio je da među koalicijskim partnerima ima ponekih sporova, ali, dodao je, koalicijska vlast i dalje će za Hrvatsku biti perspektiva, pa od svake razlike u mišljenju ne treba raditi tragediju.

Ponovio je kako se osobno zauzima da se parlamentarni izbori održe u drugoj polovici studenoga, a dotad treba riješiti nekoliko strateških pitanja vezanih za pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Ovogodišnji Đakovački vezovi završavaju večeras izborom najljepše narodne nošnje i zabavnim programom tamburaških sastava.

Pročitajte više