Premijer Račan podupire Masterplan razvoja istarskoga turizma do 2010.

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan na današnjem je sastanku s članovima saborskog Odbora za turizam te predstavnicima najvećih istarskih turističkih tvrtki u Poreču podupro Masterplan razvoja istarskog turizma do 2010., ističući pritom kako se nada da će to biti dobar putokaz i ostalim hrvatskim regijama.

"Istra u mnogim stvarima prednjači u turizmu, pa tako i što se tiče koncepcije razvoja i vizije turizma", rekao je premijer Račan i dodao kako on osobno podupire svako kreiranje vlastite budućnosti.

Po njegovim riječima, "Hrvatska ulaže iznimno velike napore u izgradnji infrastrukture", i to, kako je rekao, "ne samo u cestogradnju, nego i u modernizaciju željeznica, plinofikaciju te internetizaciju Hrvatske".

No, Račan je izrazio zabrinutost zbog devastacije obalnog područja. "Nažalost, i u Istri se nastavlja bespravna izgradnja, a mi bitku s njom još nismo dobili. Nastavlja se devastiranje naše obale i nešto s tim u vezi moramo učiniti", istaknuo je premijer Račan i dodao kako će se približavanjem Hrvatske Europi ta opasnost povećati.

Član Županijskoga poglavarstva zadužen za turizam Veljko Ostojić rekao je, govoreći o Master-planu, kako su u tom dokumentu zapravo sva istarska odredišta prvi put ujedinjena u strateški turistički plan razvoja, čime se, dodao je, počinje udovoljavati pretpostavkama da Istra postane jednom od vodećih turističkih regija na Sredozemlju.

"Ovaj će dokument Istri pokazati kako mora upravljati svojom budućnošću", zaključio je Ostojić, dodajući da je najvažniji dio Master-plana konkurentnost koja Istri omogućuje da bude kvalitetno turističko odredište za srednji i viši sloj gostiju.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Branko Curić, govoreći o stanju u istarskome turizmu te o dosad ostvarenim rezultatima, istaknuo je kako se trenutačno u Istri odmara 163 tisuće gostiju. U pripremu sezone, dodao je Curić, istarske turističke kuće uložile su 600 tisuća kuna uglavnom za što kvalitetniju uslugu i smještaj.

"Turistička sezona protječe dobro, te očekujemo rezultate na razini prošlogodišnjih, što je bio i naš cilj", zaključio je Branko Curić.

Prije sastanka s istarskim turističkim radnicima i članovima Odbora za turizam premijer Ivica Račan posjetio je Biskupski ordinarijat u Poreču, gdje se sastao s porečko-pulskim biskupom msgr. Ivanom Milovanom.

"Loše se piše zemlji koja ne zna sačuvati svoj duh i povijesno bogatstvo, a Hrvatska se s tim u vezi ima s čim pohvaliti", rekao je tom prigodom premijer Račan.

Pročitajte više