Premijer Račan uputio čestitku u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša

PREMIJER Ivica Račan uputio je čestitku u povodu današnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša.

"Globalni industrijski i tehnološki galop, koji svijetu danas donosi toliki napredak, zasjenjen je, nažalost, svojim ekološkim naličjem. Balastne vode, ispušni plinovi, zbrinjavanje nuklearnoga otpada i ostala industrijska zagađenja odavno su alarmantne svjetske, a odnedavno i sve ozbiljnije hrvatske teme", stoji u Račanovoj čestitki.

Premijer napominje da svim svojim gospodarskim projektima Vlada pristupa ozbiljno, odgovorno i strateški, uvijek imajući na umu da su naše more, obala i podmorje naše najveće bogatstvo.

Ističe kako su na ovakvim projektima redovito angažirane sve resorne, znanstvene institucije koje u suradnji s ekološkim udrugama te svjetskim standardima i iskustvima definiraju ekološke rizike i realiziraju preventivne mjere. "U Hrvatskoj se upravo ovih dana održava stručni simpozij o Jadranu kao srednjoeuropskom moru pod pritiskom, koji će se ozbiljno i proaktivno baviti zaštitom Jadrana i priobalja kao našeg najvrjednijeg resursa", dodao je.

Ovogodišnji dan Zaštite okoliša Ujedinjeni narodi tematski posvećuju pitkoj vodi. Svijet se dugoročno suočava sa sve brojnijim i ozbiljnijim izazovima u vezi s pristupačnošću, uporabom i resursima svježe pitke vode.

I ovim je prirodnim bogatstvom Hrvatska u gornjoj ljestvici zemalja s nalazištima kvalitetne vode. Dok gotovo dvije milijarde ljudi u svijetu trenutno nema pristupa pitkoj vodi, Hrvatska vodu pije - iz slavine, naglasio je Račan.

Predsjednik Vlade upozorio je da takvo bogatstvo treba znati cijeniti. Samo ćemo zajedničkom i pojedinačnom brigom, kontrolom i gospodarenjem zadržati naša prirodna bogatstva izvorima zdravlja, napretka i naših komparativnih prednosti", stoji u čestitki.

Pročitajte više