Premijer Sanader danas traži konsenzus oko hrvatsko-slovenskog pitanja

SLOVENSKA blokada pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju trenutno je hrvatsko goruće političko pitanje, a da je tome zaista tako svjedoči i za danas najavljen sastanak kojega je sazvao premijer Ivo Sanader, a na koji su pozvani predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Luka Bebić te predstavnici svih parlamentarnih stranaka. Na današnjem sastanku "točno u podne" premijer Sanader izvijestit će prisutne o detaljima svojih razgovora sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, kao i o novonastaloj situaciji nakon što su proteklog tjedna Slovenci ponovno blokirali jedno poglavlje.

Zajednički zaključak?

Naravno, najviše će biti riječi o inicijativi Europske komisije za rješenje graničnog spora odnosno o prihvaćanju stručne skupine na čelu s finskim diplomatom Marttijem Ahtisaarijem koja bi trebala donijeti pravedno rješenje hrvatsko-slovenskom pitanja ili će se pak inzistirati na pravu odnosno da Međunarodni sud pravde u Haagu, donese rješenje.

Politički vođe Hrvatske na današnjem bi sastanku trebali donijeti zajednički zaključak oko problema zbog kojeg je hrvatski europski put trenutno na čekanju.

Podsjetimo, Slovenija je blokirala pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom govoreći da je Hrvatska u nekim dokumentima prejudicirala granicu između te dvije zemlje. No, nakon toga postalo je nejasno želi li službena Ljubljana da se hrvatsko-slovenska granica definira prije ulaska Zagreba u EU ili da Hrvatska prihvati posredništvo Europske komisije umjesto međunarodnog suda u Haagu.

Pahor najavio referendum za ulazak Hrvatske u EU

Dodajmo ovoj informaciju i onu koja kaže kako je slovenski premijer Pahor sinoć na briefingu za slovenske dopisnike izjavio kako je od čelništva EU-e i od predsjedatelja češkog premijera Mireka Topolaneka zatražio odgodu Međuvladine pristupne konferencije s Hrvatskom s 27. ovoga mjeseca, na sljedeći mjesec ili čak svibanj.

Na istom brifingu Pahor je izrazio zadovoljstvo što za sada ne postoji veliki odziv za referendum oko ulaska Hrvatske u NATO savez, no već u sljedećoj rečenici otvorio je mogućnost da se raspiše referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više