Premijera "Maratona" u ZKM-u

MIRJANA PREIS dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini, priprema novu premijeru. Riječ je o predstavi "Maraton" koja će premijerno biti izvedena u petak 19. siječnja u 21 sat u Zagrebačkom kazalištu mladih na sceni Miško Polanec.

Predstava je nastala u koprodukciji Mirjane Preis i Studija za suvremeni ples. Izvode je Maša Kolar, Ivana Miletić-Piškor i Branko Banković. Ovim se nastupom Maša Kolar, nakon niza godina u inozemstvu i angažmana u baletu Nacionalne opere u Hanoveru, ponovno vraća u Hrvatsku.

 "Maraton" je uzbudljiva plesna predstava koja na jedinstven način progovara o nemogućnosti komunikacije u suvremenom svijetu. Bilo da je riječ o razlikama u načinu života, godinama, ideologiji ili objektivnim preprekama… sklad, razumijevanje i harmonija bivaju teško ostvarivi. U traganju i  nastojanjima pronalaženja puta do Drugoga i do jedinstva vlastitog fizičkog i metafizičkog svijeta svakodnevno provociramo nevjerojatne tragikomične situacije o kojima apstraktnim jezikom suvremenog plesa progovara ova predstava.

 Riječ je o plesnoj interpretaciji različitih karaktera koji se međusobno prožimaju i na sentimentalan i duhovit način, uz korištenje različitih glumačkih, plesnih i kazališnih tehnika tematiziraju želju za dostizanjem cilja.

Koreografkinja Mirjana Preis stalna je članica Studija za suvremeni ples i plesni pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ostvarila je niz zapaženih koreografija kao što su "Igra" S. Becketta, "Volpone" B. Jonsona na Splitskom ljetu, "Preludij za posjelpodne jednog fauna" I. Tomita i C. Debussya, te autorske projekte "Moja domovina", "Rubato", "Prolazna soba", "Ehibition", "Kaputt", "Žena koja puno priča". 

Predstava "Kaputt"“ nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini. Osim priznanja u zemlji, mnoge od navedenih predstava ostvarile su vrlo uspješna gostovanja u inozemstvu.

Pročitajte više