Premijera predstave "Baukač ili o strahu" uskoro u Maloj sceni

U KAZALIŠTU Mala scena 17. i 18. ožujka 2008. u 19 sati praizvest će se nova predstava za djecu "Baukač ili o strahu".

Redatelj Ivica Šimić, jedan od vodećih mladih dramaturga Ivor Martinić i glumci četvrte godine ADU Tomislav Krstanović i Anastasija Jankovska zajedničkim su radom, služeći se glumačkim improvizacijama, napravili predstavu na temu straha u djece, inspirirane likom Baukača. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, za scenski pokret je zadužena Larisa Lipovac, a skladatelj je Alen Kraljić.

Baukač je onaj tajanstveni stanovnik ormara i ispodkrevetnog mraka, proizvođač šumskih sjena i nepoznatih zvukova kojeg nitko nikada nije vidio, a koji je glavni krivac za dječje strahove. On živi i u bajkama i pričama i pretvara se u čudovišna bića, u vukove i ostale životinje, u divove, duhove i vještice. Čistom i duhovitom igrom, predstava pokušava demistificirati neke od najčešćih dječjih strahova, naučiti djecu kako su strahovi sastavni dio života i odrastanja i pomoći im da se oslobode straha prolazeći kroza nj. Ona šalje poruku djeci kako su strahovi normalni i kako ih se može i mora moći pobijediti i kako se s njima može živjeti.

U pripremi predstave provedeno je istraživanje među djecom u Dječjem vrtiću Zrno na zagrebačkoj Ferenčici, putem kojeg se došlo do dječjih razmišljanja na temu straha. Petogodišnja Lara je rekla: "Bojim se vuka i zmije. Nisam ih nikad vidjela. Gledala sam na televiziji. Oni su u šumi. Bojim ih se jer su opasni. Najviše ih se bojim kada je mrak. Tata ih je rekao istući. Kada se bojim, malo mi lupa srce", a Ana, koja ima šest i pol godina je rekla: "Bojim se mraka. Onda se moram pokriti po glavi. Stisnem svog plišanog medu!".

"Baukač ili o strahu predstava je koja na najbolji način pokazuje i daje mogućnost i neke odgovore na pitanja što bi kazalište za djecu trebalo biti i kojim to sredstvima komunicirati s djecom. Naš je odgovor jasan: preko emocija, razumijevajući problem, suočavajući se s problemom i rješavajući ga. Na taj način možemo pristupiti bilo kojem problemu dječje egzistencije i o njemu kroz kazalište progovoriti. Tako ćemo uspostaviti pravu i iskrenu komunikaciju s djetetom i pomoći mu da se lakše snađe u ovom velikom svijetu koji ga okružuje”, rekao je redatelj Šimić.

Predstava je namijenjena djeci od četiri godine na više, a može se pogledati 29. ožujka u 17 sati i 12. travnja u 17 sati.

Pročitajte više