Premijera predstave Bum Tomica

U KAZALIŠTU Mala scena 18. siječnja u 19 sati održat će se svečana premijera predstave za djecu "Bum Tomica". Predstava je nastala prema romanu spisateljice Silvije Šesto Stipaničić, dobitnice nagrada I. B. Mažuranić i Časne liste IBBY-ja, jedne od najpopularnijih knjiga za djecu objavljene u tri nastavka.

U predstavi nastupa mlada, ali nagrađivana glumačka postava: Nikša Butijer (dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta) kao Tomica, širem gledateljstvu poznati Dražen Čuček (dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta) kao mlađi brat, Lana Barić (dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta) kao mama, te mlada pulska glumica Lana Gojak kao starija sestra. Redatelj predstave je višestruko nagrađivani Ladislav Vindakijević, koji je i dramatizirao roman. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Danica Dedijer, a glazbu Adriana Kramarić.

Bum Tomica se sastoji od sto pričica (sto sličica) iz svakodnevice urbane zagrebačke obitelji. Glavni lik je desetogodišnji dječak Tomica, razapet između svoje zaigranosti i različitih očekivanja roditelja, starije sestre i mlađeg brata. Tomica je pred pubertetom i već ga pomalo muče prve zaljubljenosti, nepravde i kritički odmak prema svijetu odraslih, njegov mlađi brat vrtićke dobi zaigrano je dijete sklono na svoj način preispitati i postupke braće i roditelja, dok je najstarija kćer adolescentica koja živi u svom svijetu imajući, svojim godinama, svojstven odnos i prema braći i prema roditeljima.

Iz tog normalnog "generacijskog sukoba" nerijetko se preispituju stvari preko kojih obično prelazimo kao preko svakodnevnih i običnih zahvaljujući tempu života i dnevnoj rutini. I dok odraslima život postaje rutina, djeca u ovim pričama dokazuju da je život sve samo ne rutina. Primjerice, jedno "obično" vođenje najmlađeg djeteta u vrtić od obične "rutine" pretvara se u pravu, malu senzaciju...

Topla obiteljska priča prožeta je velikom količinom humora, te će se u njoj prepoznati i podjednako uživati i djeca i odrasli. Predstava je namijenjena djeci od 6 godina na više, ali i odraslima.

Praizvedba predstave je 17.1., svečana premijera 18.1., a predstava će se potom moći pogledati 20. i 22.1. te 3.2.

Pročitajte više