Premijerno prikazan film "Prezimiti u Riu" Davora Žmegača

FILM ´Prezimiti u Riu´ redatelja i scenarista Davora Žmegača večeras je premijerno prikazan u kinu Studentskog centra (SC).

Radnja filma odvija se na periferiji Zagreba, gdje u napuštenom autobusu, žive beskućnici Grga (Mustafa Nadarević) i Mali (Enes Vejzović). Grga nenadano saznaje da mu nakon 12 godina u posjet stiže kći Monika (Leona Paraminski), koja u Frankfurtu živi s majkom. Kako bi negdje smjestio kćer, Grga provali u prazan stan, vlasništvo Rafaela (Sven Medvešek), njegova nekadašnjeg najboljeg prijatelja i suborca iz Domovinskog rata, koji se bavi polukriminalnim poslovima. Zbog spleta opasnih i neugodnih situacija Monika uskoro poželi da nikada nije ni došla u posjet ocu.

Film je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu dobio četiri Zlatne arene - za glavnu žensku ulogu nagradu je dobila Leona Paraminski, za glazbu Dalibor Pavičić (iz grupe ´Bambi Molesters´) za scenografiju Mladen Ožbolt, a za kostimografiju Ruta Knežević.

Kamerman je Goran Trbuljak, a montažer Braco Podvorac. U ostalim ulogama su Ranko Zidarić, Žarko Savić, Saša Anočić, Vera Zima, Zvonimir Torjanac, Marija Kohn.

Uz nagrađivane kratke filmove, redatelj i scenarist filma Davor Žmegač (1955., Zagreb), snimio je dugometražne igrane filmove ´Zlatne godine´ (1993.) i ´Putovanje tamnom polutkom´ (1995.).

Pročitajte više